Osamosvojitev

Zorko Vičar

17. 06. 2011 - Spomini na dogodke leta 1991


Spomini na dogodke leta 1991

 

Kog je prvi hrib Slovenskih goric nad Panonsko nižino in hkrati kraj na meji – je torej strateška točka.                                                                                        Vrednost Koga ni samo lega, ampak so to predvsem pridni, pogumni in domoljubni domačini, ki so v vseh vojnah branili slovenstvo, tudi v Maistrovi vojski.
Kog z juga brani deželo med Dravo in Muro – svet, ki bi nam ga radi vzeli veliki sosedje s severa, juga in vzhoda.
Na žalost so v bližnji vasi, na Hrvaški strani, še leta 1947 ubili vsaj 30 domačinov, ker so želeli priključitev k Sloveniji.

 

Na in ob uničenem tanku jugoslovanske armade stojijo Kogovčani, med njimi tudi Gregor in Nace Vičar, takrat šestletna fanta.
Sovražni tank so uničili domačini, skupaj s Slovensko vojsko, med boji v vasi Gomila na področju Koga, junij, julij 1991.

Kog (Sv. Bolfenk) je doživel hude boje tako leta 1991 kot leta 1945. V obeh vojnah so domačini kot begunci bežali pred barbarsko okupatorsko vojsko v zavetja istih dolinic Slovenskih goric – prijaznih kmetij, ki so jim nudile zavetje pred sovražnim ognjem.

Razvaline Koga iz leta 1945, ko je v kraju med fronto padlo na desetine domačinov – zgoreli so v domačijah ali umrli zaradi šrapnelov in krogel navzkrižnega ognja.
Prav tako pa je na Kogu umrlo na stotine vojakov različnih narodnosti (Slovenci, Bolgari, Rusi, Italijani, Nemci ...). Po vojni pa veliko otrok zaradi najdenih granat (strašne tragedije), in tudi odraslih, ko so pri delu stopili na mino.