Osamosvojitev

Matic Poropatič in Bogdan Šteh

01. 07. 2011 - Film o dogajanju na Kumu


V letu, ko smo si izborili neodvisnost so mnogi tvegali vse, da bi se mlada država ubranila.

Kum 1991 from Matic P. on Vimeo.

 

Kum 1991 from Matic P. on Vimeo.

Ta film govori o posameznikih, ki so doživeli bombandiranje oddajnega centra na Kumu, vendar tam niso bili kot vojaki, temveč le kot civilisti in so na svoj način pripomogli k uresničitvi velikih sanj slovenskega naroda.

Dogodki, ki so naše kraje pretresli leta 1991, so veliko prispevali k osamosvojitvenemu procesu naše domovine, česar se zavedamo vsi Zasavci. Nekateri smo imeli naše bližnje v neposredni nevarnosti, drugi smo bili premladi, da bi se živo spomnili terorja, ki ga je Jugoslovanska armada širila v junijsko-julijski vojni, vendar pa je v vseh nas ostala misel, da smo bili takrat priča nečemu zelo pomembnemu in nekaj tako pomembnega mora imeti zanimiva pričevanja posameznikov, ki so bili vpleteni v dogajanje.

Tako smo se pri Filmsko Ustvarjalnem Društvu Loke Studio odločili pripraviti prav poseben projekt za počastitev visokega jubileja naše domovine in zaznamovati takratne letalske napade na oddajni center na Kumu. Uspelo nam je zbrati pričevanja navadnih civilistov, ki so bili takrat po službeni dolžnosti ali spletu naključij povezani z dogajanjem na zasavskem Triglavu v tistih turbulentnih dneh.

V prvem dokumentarnem filmu našega društva so zbrana pričevanja takratnih tehnikov na oddajnem centru Kum, osebja planinskega doma na Kumu, ekipe radia Trbovlje in drugih, ki nam prikažejo sliko o stanju pred napadom, med njim in po njem ter nam dajo vpogled v splošno vzdušje, ki je vladalo takrat na gori in v mestu pod njo.

Rezultat vsega tega je zanimiv kratki film, ki prikaže drugačno plat takratnega dogajanja in nas opomni, da vojna niso samo vojaki in streljanja, ampak so tudi posamezniki, ki so vrženi v vihar tovrstnih dogodkov brez pravega zagotovila, kako bodo iz njega prišli.