Osamosvojitev

Andrej Šavko

21. 06. 2011 - Novinarski »dan prej« na Radiu Koper


Osamosvojitvena vojna se je na Primorskem začela že 26. junija 1991, dan prej kot drugod v Sloveniji. Velika večina virov sicer kot začetek agresije navaja datum 27. junij, ko je v jutranjih urah tankovska enota pri Metliki prestopila slovensko mejo in ko so tanki krenili iz vojašnice na Vrhniki proti brniškemu letališču.

A že dan prej so se začeli premiki oklepnih enot iz vojašnic v Pivki in Ilirski Bistrici, kar je nemudoma sprožilo reakcijo: na vseh glavnih primorskih cestah so podjetja in posamezniki takoj postavili blokade, ki so vsaj začasno zadržale tanke.

Večina medijev o tem ni poročala, v informativnih oddajah so bile zgolj informacije o pripravah na proslave in o prometnih zastojih na cestah. Radio Koper je začel o vojni poročati v trenutku, ko je začel oddajati svoj program.


Na Radiu Koper je bila 26. junija ob 13. uri vpeljana vojna shema, ves program se je spremenil in prilagodil dogajanju. Novinarji so šli na teren, tisti, ki so ostali v redakcijah, so začeli preverjati, kaj se dogaja. Zveze so takrat vzpostavljali neposredno iz režije, vse informacije so šle skozi roke takratnega odgovornega urednika Miloša Ivančiča, ki je novinarjem dal preprosta navodila, naj poročajo tako, kot se v resnici dogaja, in naj vsako informacijo preverijo.

Primorski novinarji so že prvi dan na svoji koži občutili nevarnosti, ki jih prinaša vojno novinarstvo. Poleg groženj, naj ne fotografirajo in snemajo, so se znašli tudi pred orožjem.  Ena izmed novinark se je na mejnem prehodu Lazaret pogovarjala s komandirjem oddelka milice. Le pol metra stran je bila v njiju naperjena cev orožja.

In ko je novinarka vprašala, ali bi lahko vojak tuje vojske res pritisnil in ustrelil, je sogovornik mirno dejal: »Seveda
Novinarsko poročevalsko delo, zlasti »oglašanje v živo«, je zahtevalo od novinarjev, da so zbrali veliko informacij, predvsem pa so se morali odzivati hitro.

Večino podatkov o dogajanju na Primorskem so novinarji dobili pri bolj ali manj naključnih virih, saj na tem območju ni bila organizirana nobena služba, ki bi posredovala te informacije. Veliko težav so povzročale tudi telefonske zveze. Ljudje, zvesti poslušalci, so sporočali o vsem, kar so videli na terenu. Radio je bil v tistih dneh  njihov stalni spremljevalec, saj so tako najhitreje izvedeli najnovejše novice.


V trenutku, ko je začel Radio Koper oddajati program po vojni shemi, se je spremenila tudi njegova glasbena podoba. Odpadla je namreč vsa »jugoslovanska« glasba. Najbolj zaradi zahtev poslušalcev, ki niso želeli slišati glasbe v srbskem in hrvaškem jeziku.  Že prvi dan – pa tudi v prihodnjih dneh – se je veliko vrtela instrumentalna glasba, najbolj predvajana melodija pa je bila  glasba iz takrat zelo popularne televizijske serije Twin Peaks.


Radio Koper je vojno dogajanje spremljal od prve do zadnje minute. Primorski novinarji so prvi v državi začeli javnost obveščati, da so proti meji z Italijo krenili tanki in da se jim slovenska policija in ljudje postavljajo po robu. Zraven so bili tudi natanko štiri mesece pozneje, ko je v noči s 25. na 26. oktober koprsko pristanišče zapustila ladja z zadnjimi jugoslovanskimi vojaki. Fotografija: Stane Sršen