Osamosvojitev

Venčka Božič

21. 06. 2011 - Zastava


Žive naj vsi narodi, ki hrepene dočakat dan ... In dočakali smo ga! Zadnji zelo vroči junijski dnevi 1991. Vsi v pričakovanju rojstne, naše, nove samostojne države.

Zvečer sem skupaj z odraščajočima hčerama nestrpno pričakovala televizijski prenos razglasitve nove Slovenije. Mož je bil že nekaj dni prej vpoklican v teritorialno obrambo. Po razglasitvi je bila pred parlamentom razobešena nova slovenska zastava.

Kaj pa mi? Kje naj jo kupimo?

Lotila sem se dela. Preiskala sem omare za rdeče, modro in belo blago. Za belo je služil kos rjuhe, rdeč je bil ostanek blaga moje bluze, za modro pa so prišle prav hčerine hlače, ki jih je že zdavnaj prerasla.   Z grbom se je bilo treba še bolj potruditi, pa še na obeh straneh je moral biti.

Do jutra je bila zastava sešita. Ponosno smo jo obesile na ograjo balkona naše hiše v Jablanici. Jutro je bilo slavnostno, a začela se je nova zgodba – vojna!

Letala so preletavala nebo, tanki so hrumeli po cestah. Tovornjaki JLA-ja so v kolonah vozili po cestah in prevažali vojake, prepričane, da gredo v boj za pravo stvar. Zastava je plapolala v čast naši novi državi Sloveniji. Sosed je to videl in rekel: »Mislim, da je zastava na balkonu v tem trenutku malo nevarna. Oficirji in poveljniki JLA so blizu in lahko se marsikaj zgodi. Same ste doma, brez očeta.« Res me je bilo malo strah.

Zdaj me ni več strah. Ta doma izdelana zastava krasi naš dom še danes v prazničnih dneh in nas spominja na tisti pomembni dan za domovino.