Osamosvojitev

Franci Kek

21. 12. 2012 - S kamero na terenu


V času vojne za Slovenijo sem bil med drugim tudi snemalec novomeške televizije Vaš kanal. Seveda je bilo osnovno pravilo vedno imeti kamero s seboj - in snemati, snemati, snemati. Bolj je snemanje oteženo, vrednejši bodo posnetki.

Na ogled je surovi material, ki se začne z večernimi "sanjami" in jutranjim "novim dnem", ko me je eden izmed pripadnikov TO poklical, da se je začelo in da naj pridem snemat na Pogance, kjer je počil prvi strel. Veliko sem snemal na skrivaj (to sem sicer na zabavnejši način počel tudi čez dobrih 10 let), zavedajoč se, kateri posnetki so lahko dostopni javnosti in kateri ne. Tako je po 20 letih tukaj prvič objavljen (ali pokazan komur koli) na skrivaj posnet material na poveljstvu TO v Novem mestu in na enem izmed položajev TO.

Na začetku sem snemal  brez kakršnih koli razmislekov, da bi lahko bilo nevarno, da bi lahko kdo dejansko ustrelil nekoga (na primer, ko sem zaustavljeno kolono JLA pri Trebnjem spraševal, ali jo lahko malo posnamem).
Še najbolj mi je v spominu ostal intervju znotraj novomeške vojašnice pri poveljniku Bogičeviču (to je bil prvi zunanji obisk), v katerem je izpričana stiska pripadnika JLA, ki si je življenje ustvaril v Sloveniji.


Svoje vojno snemanje sem končal z neuspešnim poskusom potovanja v Bihaško krajino, kamor sva se napotila z novinarjem Dela Vilijem Einspillerjem, a so nama v Karlovcu onemogočili nadaljevanje poti, ker nisva imela srbskega dovoljenja.

 

Barikade na Dolenjskem

 

Alarm za zračni napad v Novem mestu

 

Seja občinskega izvršnega sveta Novo mesto

 

Vožnja po Novem mestu in okolici

 

Pogovor s pripadnikom TO-ja po vrnitvi z Medvedjeka

 

Pogovor s Slovencem, ki je prebegnil iz JLA

 

Na položajih TO-ja

 

Izjavi preživelih po letalskem napadu

 

Pogovor z Albinom Gutmanom, poveljnikom dolenjske pokrajinske TO

 

Pogovor s poveljnikom novomeške vojašnice JLA

 

Uničene barikade v okolici Novega mesta