Osamosvojitev

S. K.

02. 07. 2011 - Jože javi se...?


Tudi jaz in moj sin sva dvajset let starejša in tudi midva imava svojo zgodbo ter nekaj fotografij iz naše 10-dnevne vojne.
 
Takrat smo stanovali v Šiški. Po tistem zastrašujočem napadu JLA na Slovenijo smo vsi starši normalno hodili v službo in popoldne po otroke v vrtce. Prva dva dneva smo tekali od zaklonišča do zaklonišča in povedati moram, da smo bili prestrašeni. Mi starši bolj kot otroci. Za njih je bilo to na neki način zanimivo.

Po nekaj dneh, ko se je malo umirilo, ko so se začeli politični pogovori, sva s sinom šla "malo pogledat", kaj se dogaja na ulicah. Ljubljana je bila prazna. Ljudje so najnujnejše opravili in nato sedeli pred TV. Spremljala sem sina, starega sedem let, ki se je želel malo voziti z BMX-om.

Najprej sva si upala samo do severne obvoznice, kjer so nadvoz stražili teritorialci in ga zabarikadirali z avtobusi mestnega potniškega prometa. Tam sva naletela na prijetnega mladeniča in vprašala sem ga, ali ga lahko fotografiram s sinom. Privolil je in tako je nastala najina "prva fotografija v vojnem času". Povprašala sem ga tudi po imenu, da bomo vedeli, kdo je na fotografiji, in dejal je, da je JOŽE, več pa ni smel povedati.
 
Čez dan ali dva sva najin krog raziskovanja razširila še na Vižmarje in enkrat sva bila tudi v centru Ljubljane, pred vladno palačo.  Vsepovsod je bilo polno ovir, in večina straž je bila skritih!
 
Zadnji dve fotografiji pa sta posneti z enega izmed nadvozov (mislim, da je bilo to 10. julija), ko se je JLA že selil iz vojašnic (avtobusi Lasta Beograd) in, zanimivo, povsem prazna severna obvoznica.

Tako je nastalo teh nekaj fotografij, ki so za naju zanimive in spominske.
 
Čez eno leto smo se preseli v Črnuče. Naslednje leto bomo tudi mi praznovali 20-letnico, selitve seveda. S sinom sva se potem večkrat pogovarjala o tistem fantu - mladeniču -  teritorialcu, saj ne vem kako naj mu rečem ... le kje je, kaj dela in ali se spomni tudi tega fotografiranja?
 
Zanimivo bi ga bilo srečati, posebno sedaj, po dvajsetih letih. Morda nama ga boste vi pomagali najti!


                                             
                                      Barikade na Celovški cesti_junij 1991                                                           Mami, kako bova prišla mimo_junij 1991 


                                                                                                      

 

Pred vladno palačo na Prešernovi_junij 1991                                                  Prazna severna obvoznica_junij 1991                                           


                                         

Odhod vojske iz Ljubljane (z njihovimi avtobusi)