Osamosvojitev

Andrej Podlogar

06. 07. 2011 - Rožna Dolina 28. junija 1991


Bil sem 19-letni fant. Ljubiteljsko se ukvarjam s fotografijo že iz osnovnošolskih let.

Pa sem se tistega večera 28. junija 1991 po večerji odpravil s staro yashico in starim mopedom malo dokumentirat dogodke na meji.

Naredil sem dve, tri fotografije in glej ga zlomka, začne pokati in krogle švigati po zraku. Zatečem se v zaklon za bližnji market kot številni drugi.

Dva ali trije možje, ki so oddaljeni od mene – vsi civilisti, so taki »firbci« kot jaz, pa začne eden javkati in privzdigne hlačnico, luknja v stegnu, povzročena od krogle.   

Ni bilo več šale, niti umika, bila je vojna. Pridrvi še en avtomobil in iz prtljažnika možakar v kratkih hlačah potegne ostrostrelsko puško ter se premakne na položaj. Čez nekaj trenutkov začne še močneje pokati.

V kratkem privedejo četo vojakov z rokami kvišku, vsi so preplašeni, nekateri objokani.Rešilci »pritulijo«. Ogenj se pomiri. Po severni strani Vipavske ulice se premaknem mimo »Petrola«, do prve zasede JLA … Mrtev vojak … Tank v ognju …

Po takem vrstnem redu so tudi fotografije posnete. Razvite v bližnji Gorici pri fotostudio Medeot, ker so bile posnete na diafilm Agfa CT 100, ki je v bistvu neprimeren za take svetlobne pogoje, so zato tudi nekatere podosvetljene. Datum na okvirčkih pomeni datum razvitja filma, številke po vrstnem redu pa so kronološko pravilne (nižja številka pomeni prej, višja potem).

Vse fotografije so moje avtorsko delo in moja last. Mogoče je njihova posebnost to, da niso bile še nikjer objavljene in če se bo to zgodilo, bo to »premierno«. Oseb na fotografijah ne poznam, edino možakar v beli halji, ki rešuje ranjenca, bi lahko bil dr. Demšar Miha iz ZD Nova Gorica, vendar je podatek nepreverjen.

Zavezujem pa se, da gospoda obiščem in ga o tem povprašam. Po dvajsetih letih se nekateri še prepirajo, čigava je bitka za Rožno Dolino in koliko mož je sodelovalo. Čigava je bitka, res ne morem soditi, ker takrat nisem poznal nobenega, povem pa iz prve roke, da bi sodelujoče može v bitki preštel na prste rok.


Fotografije: Rožna Dolina 28. junija 1991

Fotografija: Andrej Podlogar