Osamosvojitev

Portret: Milan Kučan

dokumentarni filmMilan Kučan je nedvomno najpomembnejši slovenski politik novejše slovenske zgodovine, ki je odločilno sooblikoval podobo slovenske države. V čas njegovega vodenja države, aprila 1990 je bil izvoljen za predsednika takratnega slovenskega predsedstva sodijo največji zgodovinski trenutki in usodne odločitve za slovenski narod in državo.

Čeprav Kučanovo zgodovinsko vlogo nekateri, zlasti na t.i. pomladni strani zmanjšujejo zlasti zaradi partijske kariere, ki je Kučan osebno ne skriva, je nesporno, da je kot predsednik predsedstva prevzel izvedbo slovenske osamosvojitve. Pozneje, ko je bil dvakrat zapored kot najpopularnejši slovenski politik izvoljen za predsednika republike, pa je vplival na izgraditev slovenske države in na relativno blag prehod iz enega gospodarskega sistema v drugega.

Milan Kučan za del slovenske politike ostaja kontroverzen, ocenjujejo ga kot prilagodljivega, zvijačnega, politika dveh obrazov,.. toda, kot ga je za televizijski portret ocenil France Bučar bo za skrajneže na obeh političnih straneh takšen zato, ker ni skrajnež...

Avtorica: Mojca Šetinc Pašek