Radio Slovenija Radio Slovenija Radio Slovenija

Studio 13

studiji za glasbena snemanja

Prvi digitalni studio za snemanje glasbe na Radiu Slovenija

Studio 13 je bil prvi popolnoma digitaliziran glasbeno snemalno produkcijski studio v Sloveniji. Leta 1995 je bil arhitekturno, akustično in tehnično tehnološko popolnoma prenovljen. Posebnost  studijskega dela kompleksa S13 je variabilna akustika prostora, kar pomeni, da je studio opremljen z variabilnimi/rotirajočimi  akustičnimi paneli, ki omogočajo spremembo odmevnega časa prostora v področju  od 0,5 do 0,9 sekunde. Omenjen časovni odmev je primeren predvsem za komorna snemanja klasične glasbe manjših zasedb.

Za oblikovanje zvočne slike pri snemanju in živih dogodkih v studiu je v uporabi mešalna miza Euphonix System 5. Prednost tega studia pred ostalimi je vrhunska akustična obdelava režije, v kateri je vgrajen aktivni monitoring Genelec 1035.

Ob prvi digitalni zasnovi v 90. letih prejšnjega stoletja je bila srce celotnega sistema digitalna mešalna miza DMC 1000 proizvajlaca Yamaha, ki je bil v obdobju 90. let vodilni proizvajalec na področju digitalne tehnologije mešalnih miz za manjša studijska okolja.

Po navedbah revije Radio World je bil leta 1995 studio 13 triinosemdeseti zaporedni digitalni studio na svetu, kar je uvrščalo Radijsko produkcijo visoko na lestvici inovativnih tehnologij.

Tehnično tehnološka oprema Studia 13

 

mešalna miza

Euphonix System 5

zvočniki

Genelec 1035, 8010

večkanalna snemalna tehnika

Protools HDX

mikrofoni

Neumann, Schoeps, AKG

procesorji za obdelavo zvoka

Lexicon 480L
Dbx Quantum II

veliki koncertni klavirji

Steinway & Sons model D

 

Dimenzije studia

Max dolžina: 8 m
Max. širina: 7 m
Max. višina: 4 m
Površina studia: 56 m2
Prostornina studia z upoštevanjem
akustične geometrije prostora:  225 m3
Povrprečni odmevni čas ( 1 khz ):
0,5 – 0,9 s (variabilna akustika)