Radio Slovenija Radio Slovenija Radio Slovenija Radio Slovenija Radio Slovenija

Studio 15 & 16

editing in mastering

Postprodukcija

Editing in mastering je stopnja v poprodukciji, predvsem glasbe in pogosto predstavlja končni korak v produkcijskem procesu. Studio 15 in Studio 16 sta namenjena izključno končni obdelavi zvoka. Editing in mastering sta angleška izraza, ki sta pogosto uporabljena in pomenita urejanje in dokončevanje. Pri editingu se popravlja napake, ki so nastale v procesu snemanja, pa tudi napake, ki so jih napravili sami izvajalci. Pri masteringu se izdela končna zvočna slika posnetkov, predvsem tistih, ki so namenjeni izdaji.

Studio 15

Studio 15 je eden od studijev namenjen končni obdelavi zvoka- masteringu posnetkov. Zaradi specifičnih aktivnosti se bistveno razlikuje od ostalih studijev, saj nima klasičnih studijskih prostorov in mešalne mize za zajem zvoka. Bistvo tovrstnih studijev je brezhibna  zvočna slika/monitoring in ustrezna zmogljiva delovna postaja. Za monitoring so uporabljeni vrhunski aktivni zvočniki Genelec 1034, Crookwood kontroler ter TRINOV akustična korekcija, delovna postaja je Sadie PCM8 z vsemi potrebnimi aplikacijami za editing in predvsem za mastering (CEDAR retouch, dethump, declick…). Končani master posnetek je možno pripraviti  tudi za izdajo oziroma tiskanje na CD nosilcu. Poleg zmogljive Sadie delovne  postaje je v studiu na razpolago tudi  audio processor  TC6000-full option, ki ima vgrajene vrhunske AD/DA konvertorje in zelo priznane programske plug-in dodatke.

Studio 16

Studio 16 je produkcijski sklop namenjen končni obdelavi zvoka, ki je funkcijsko, tehnološko in akustično podoben studiu 15. Prvenstveno je namenjen editingu in tudi oprema je prilagojena tej aktivnosti. Uporabljen je monitorski sistem Genelec 1032 ter audio delovna postaja Sadie PCM8 z vsemi potrebnimi programskimi aplikacijami za obdelavo zvoka.

Tehnološka oprema:
zvočniki

Genelec 1034, 8020
Trinnov MC procesor

programska oprema

Sadie PCM 8, CEDAR

procesorji za obdelavo zvoka

Weiss SFC2
TC Electronic System 6000 MKII
Crockwood kontroler