Radio Slovenija Radio Slovenija Radio Slovenija Radio Slovenija Radio Slovenija

Studio 01 & 02

radijska igra

Produkcija dramskega igranega programa

Produkcija radijskih iger Radia Slovenija ima bogato zgodovino. Zelo popularna je bila predvsem pred prihodom televizije in kasneje interneta. Kljub temu, da je bila  popularnost radijske igre zaradi prihoda televizijskega medija okrnjena, še vedno predstavlja pomemben del radijske produkcije. Radijska igra nudi doživljanje igranih prizorov na poseben način, zato tovrstno produkcijo širom sveta razvijajo predvsem nacionalne radijske hiše . Studiji namenjeni produkciji dramskih vsebin se zaradi specifičnih zahtev tovrstne produkcije razlikujejo od ostalih, saj je potrebno v njih ustvariti  zvočno podobo raznovrstnih dogodkov in situacij. Radijska produkcija razpolaga z dvema studijema, ki sta namenjena prvenstveno produkciji igranega radijskega programa.

Studio 01

Studio 01 je manjši produkcijski sklop, ki je namenjen snemanju igranega radijskega programa. Režijski del sestavlja mešalna miza Yamaha, večkanalna audio delovna postaja Sadie, audio delovna postaja Dalet, audio procesorji in ostala oprema. Studijski prostor dramskega produkcijskega sklopa je, zaradi rekvizitov za poustvarjanje pristnih zvokov, posebnost na produkcijskem področju. Kljub številnim možnostim, ki jih nudi sodobna tehnologija, je za pristnost situacijske zvokovne podobe večkrat nujno pridobiti izviren zvok. Rezultat tega je bogat arhiv zvokovnih efektov, ki se lahko ponovno uporabijo za ustvarjanje radijske igre.

Studio 02

Studio 02 je večji produkcijski sklop, ki se prvenstveno uporablja za snemanje radijske igre. Tehnološka in arhitektonska zasnova sta podobni zasnovi manjšega studia 01, vendar je zaradi zahtevnejših projektov, ki se tu producirajo, studio tehnološko zmogljivejši in prostornejši. Tudi studijski prostor sklopa 02 je bogat z raznimi rekviziti, ki dajejo radijskim igram pečat izvirnosti in pristnosti. Ker je bistvo radijske igre zvokovno poustvariti prostorski občutek dogajanja, je produkcija v prostorskem zvoku naslednji logični razvojni korak.

Tehnološka oprema:
mešalna miza

Yamaha 02R, DM 2000

zvočniki

Genelec 1032, 1038, 8020

večkanalna snemalna tehnika

Sadie 5

stereo snemalna tehnika

Studer, HHB

mikrofoni

Neumann, Schoeps, AKG

procesorji za obdelavo zvoka

Lexicon 960L