Radio Slovenija Radio Slovenija Radio Slovenija Radio Slovenija Radio Slovenija Radio Slovenija

Studio 14

studiji za glasbena snemanja

Legenda slovenskega glasbeno snemalnega studijskega okolja - ostaja v lepem spominu

Legenda slovenskega glasbeno snemalnega studijskega okolja, je še do nedavna mnogim obiskovalcem koncertov pričaral prijetne občutke nostalgije iz obdobja 50 let. Arhaični videz studia s popolnoma akustično prenovljeno in tehnološko posodobljeno kontrolno sobo je izvajalcem še vedno nudil ustrezne pogoje za umetniško izražanje na različnih področjih glasbeno snemalne produkcije.

Zaradi protipotresne obnove objekta je bilo treba studio 14 razgraditi, sanacijska študija pa je pokazala, da je treba studio v celoti zgraditi na novo.

Studio je bil dolga leta domicilni studio hišnega “ RTV Big banda”, v času 60. in 70. let je gostil najbolj znana in prestižna imena Jugoslovanke estrade, saj je bil prvi glasbeno-snemalni studio na širšem območju Jugoslavije, ki je ponujal možnost večkanalnega analognega snemanja. Poleg omenjene je bil deležen tudi mnogotere zborovske, operne ter narodno zabavne glasbene produkcije. Gostil je tudi velike zasedbe pihalnih godb in revijskih orkestrov. Pomemben delež produkcije studia so bili glasbeni koncerti solistov ter manjših ali večjih glasbenih skupin, kakor tudi javne govorne oddaje za potrebe RTV Slovenija. (Pokaži kaj znaš, Veseli tobogan, koncerti jazz zasedb, koncerti plesnega orkestra RTV, glasbena tekmovanja , Izštekani)

Akustično arhitektonska zasnova in projektiranje je bila zasluga domačih akustikov in strokovnjakov na področju arhitekture iz obdobja petdesetih let prejšnjega stoletja. Arhaični videz in zvočno uravnotežena akustična atmosfera studia je glasbenim umetnikom ponujala možnost specifičnega umetniška izraza. Videz in funkcionalnost studia se zaradi prijetnega počutja izvajalcev s časom nista spreminjala, vendar je bilo že nekaj časa jasno, da bo potrebno studio zaradi iztrošenosti kmalu temeljito obnoviti.

Na prehodu v novo tisočletje je bil tehnično tehnološki del studijskega kompleksa, v smeri popolne digitalizacije režijskega dela, popolnoma prenovljen. Oprema režijskega dela studia 14 je bila ob koncu uporabe enakovredna prestižnim glasbenim studiem v Evropi in Ameriki. Skupaj s studijskim kompleksom Studia 26 je predstavljala komplementarno ponudbo za vse vrste glasbeno-snemalne produkcije in javnih nastopov za potrebe RTV Slovenija in zunanjih naročnikov.

Tehnično tehnološka oprema Studia 14 (pred razgradnjo)
mešalna miza

Euphonix System 5

zvočniki

Genelec 1034, Focal

večkanalna snemalna tehnika

Sadie 5 H64
Tascam MX2424

mikrofoni

Neumann, Schoeps, AKG,
Sennheiser, B&K, EV, Shure

procesorji za obdelavo zvoka

Lexicon 960L
Focusrite RED 3
Focusrite RED 7
Tube-Tech CL 2A
Dbx Quantum II

monitorski sistem slušalk

Furman

ozvočnje

Kling & Freitag

veliki koncertni klavirji

Steinway & Sons model D 

 

Dimenzije studia 

max. dolžilna: 19,5m
max. širina: 11m
max. višina: 6-7m
površina studia: 190m2
prostornina studia z upoštevanjem
akustične geometrije prostora: 1400 m3
povprečni odmevni čas (1khz): 0,8s