Radio Slovenija Radio Slovenija Radio Slovenija Radio Slovenija Radio Slovenija Radio Slovenija Radio Slovenija

Studio 26

studiji za glasbena snemanja

Najsodobnejši produkcijski sklop Radia Slovenija

Studio 26 je največji in najsodobnejši produkcijski sklop Radia Slovenija. Zgodovina studia sega v osemdeseta leta, ko je bil za potrebe snemanj velikih glasbenih korpusov predelan iz studia, ki je bil do takrat v uporabi za televizijske namene. Tonska režija studia je bila takrat opremljena z najsodobnejšo tehnologijo, ki je bila primerljiva z evropskimi in svetovnimi studiji. Že takrat je bila uporabljena napredna mešalna miza NEVE z računalniško podprto avtomatiko mešanja in 24 kanalni magnetofon AMPEX. Studio je bil primeren za produkcijo zabavne glasbe, kot tudi resne glasbe. Že takrat je bila večina produkcije s simfoničnim orkestrom RTV Slovenija izvedena v studiu 26.

Zaradi tehnološke zastarelosti in prostorske neprimernosti se je leta 2006 pričelo s popolno prenovo studia in na sam kulturni praznik, 8. februarja 2010, je bila slavnostna otvoritev novega studia 26. S popolno arhitekturno rekonstrukcijo se je močno povečala prostornost studia, ki je s posebnimi konstrukcijskimi postopki omogočila osnovo za izvedbo ustrezne akustike. Načrtovanje in izvedba same akustike znotraj studia in režije je bila zaupana angleškemu podjetju Acoustic Design Group, ki se je izkazalo že pri obnovi studia 13. Elektronsko krmiljena variabilna akustika omogoča odlične pogoje za izvedbo različnih zvrsti glasbene produkcije, predvsem simfoničnega orkestra.

Zato je studio tudi postal domicilni prostor Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ki v tem prostoru izvede večino svojih del za potrebe Radia in Televizije Slovenija kot tudi druge naročnike. Režija studia je opremljena s sodobno mešalno mizo Euphonix System 5, večstezno audio digitalno postajo Sadie H64, prostorskim 5.1 monitoringom Genelec in serijo odličnih procesorjev zvoka. Nabor številnih mikrofonov in monitorski sistem Furman omogočata raznovrstno snemanje največjih glasbenih korpusov.

Tehnično tehnološka oprema Studia 26
mešalna miza

Euphonix System 5

zvočniki

Genelec 1034, 8020
Genelec 1037/1032/7070A 5.1

večkanalna snemalna tehnika

Sadie 5 H64

mikrofoni

Soundfield, Neumann, Schoeps, DPA

procesorji za obdelavo zvoka

Lexicon 960L
Tube-Tech CL 2A
Tube-Tech MP 1A
Dbx Quantum II

monitorski sistem slušalk

Furman

ozvočenje

Kling & Freitag

veliki koncertni klavirji

Steinway & Sons model D


Načrt Studia 26Načrt Studia 26
Dimenzije studia:

Max dolžina: 25 m
Max. širina: 12 m
Max. višina: 9,5 – 11 m
Površina studia: 270 m2
Prostornina studia z upoštevanjem
akustične geometrije prostora: 2900 m3
Povrprečni odmevni čas ( 1 khz ):
1.1 – 1,9 s ( variabilna akustika )