Impresionisti
 

Ferdo Vesel: Pred svatbo

7.5.2008 - 1897

Ferdo Vesel: Pred svatboFerdo Vesel: Pred svatboPri nastanku te podobe je realističnega slikarja Ferda Vesela kot tudi sicer zanimal ljudski motiv. Gre za pripravo na poročno slavje, natančneje trenutek, ko družica pomaga nevesti pri oblačenju.

Nevesta z avbo na glavi skupaj z deklicama ob nogah pogleduje proti vratom, skozi katera silijo svatje v ozadju slike.

Kot navdih za kompozicijo je bilo Veselu delo Slovo, ki ga je leta 1896 naslikal Franz von Defregger. Na kmečki žanr je lahko Vesel naletel na mednarodni razstavi v Glaspalastu v Münchnu leta 1897, preden se je odpravil v Veliko Britanijo. Po videnem delu je posnel zasnovo prostora z odprtimi vrati, zrcalno pa je postavil skupino ob peči in stol s tihožitjem. 

Ferdo Vesel je v sliko Pred svatbo z lirično občutenim koloritom vnesel nekaj simbolističnega razpoloženja. Tega dajeta sliki predvsem uporaba modrikasto zelene palete in zabrisanost postav. 

Slika je od leta 1922 del stalne zbirke Narodne galerije in tudi ena izmed razstavljenih del postavitve Slovenski impresionisti in njihov čas 1890–1920. 

Ferdo Vesel (1861–1946) se je posvečal tako folklornemu žanru kot krajini in portretu. Njegova dela so razpeta med realistične in moderne impresionistične vizije, pri slikanju pa ga je vedno gnalo ustvarjanje življenja v slikah.

Komentarji

Sprehod po razstavi slovenskih impresionistov


Pogled na
Ivan Grohar: Sejalec

Podoba podobe
Slovenski impresionisti

 

Izbiramo vam najljubšega impresionističnega oziroma postimpresionističnega slikarja. Na delu katerega od naštetih slikarjev se vam najbolj spočijejo oči?

Arhiv anket
 
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti