Impresionisti
 

Paula Gauguina

 

Paul GauguinPaul Gauguin (1848-1903)

 

Paul Gauguin, ki je bil sprva poslovni človek in se je slikarstvu povsem predal po svojem 35. letu, je poznan predvsem po slikah, ki so nastale med njegovim bivanjem na Tahitiju in Marqueških otokih, kjer je, z izjemo obdobja v Parizu, živel od leta 1891. Gre za slike, ki izražajo slikarjevo veselje nad eksotičnostjo, necivilizirano in neevropsko preprostostjo.

 

Tahiti je slikarja privedel do vnovičnega odkrivanja čustvene vrednote barv in sakralnosti prvobitnih mitov. Figure in rastlinje tega okolja zajema s simbolističnim pridihom, barvo pa je odrešil naturalističnih pretenzij in jo uporabljal kot minimalno niansirano ploskev. Za Gauginovo slikarstvo so značilne poenostavljene in ekspresivne oblike in mirne monumentalne sestave.

 

Prav to drzno eksperimentiranje z barvo je vodilo do sintetičnega pristopa v moderni umetnosti, njegova motivika in forma pa sta odprli pot primitivizmu. 

Komentarji

Sprehod po razstavi slovenskih impresionistov


Pogled na
Ivan Grohar: Sejalec

Podoba podobe
Slovenski impresionisti

 

Izbiramo vam najljubšega impresionističnega oziroma postimpresionističnega slikarja. Na delu katerega od naštetih slikarjev se vam najbolj spočijejo oči?

Arhiv anket
 
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti