Impresionisti
 

Clauda Moneta

 

Monet: LokvanjiMonet: Lokvanji(1840-1926)

 

Claude Monet je tisti slikar, ki je dal, nenamerno seveda, celotni umetniški smeri ime, ki se je ohranilo do danes. Ob omembi izraza »impresionisti« danes zastrižejo ušesa marsikaterega ljubitelja umetnosti, leta 1874 pa je imel kritik, ki je videl Monetovo delo Impresija, sončni vzhod, ob uporabi te besede v mislih prej posmehovanje kot občudovanje.

Prve Monetove slike so bile izrazito jasne in svetle, brez občutja atmosfere. Njegova dela so kazala Manetov vpliv, šele v 70. letih pa so začele nastajati tiste Monetove slike, po katerih je postal umetnik najbolj prepoznaven. Te zaznamujejo značilnosti, ki jih pripisujemo impresionizmu nasploh. Torej množica barvitih pik in potez, ki posnemajo učinek luči same. Svetloba razbija podrobnosti figur in predmetov v njej in to skuša zajeti tudi slikar.

 

Ta učinek svetlobe je vsak trenutek drugačen in prav to skuša ujeti tudi Monet, ki tako na primer Rouensko katedralo slika v različnih delih dneva in tako proučuje vsakič nekoliko drugačen videz predmeta. Predmet sam torej ni pomemben, ampak je le nekakšen nosilec, na katerem se poigrava svetloba.

Komentarji

Sprehod po razstavi slovenskih impresionistov


Pogled na
Ivan Grohar: Sejalec

Podoba podobe
Slovenski impresionisti

 

Izbiramo vam najljubšega impresionističnega oziroma postimpresionističnega slikarja. Na delu katerega od naštetih slikarjev se vam najbolj spočijejo oči?

Arhiv anket
 
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti