Impresionisti
 

Augusta Renoirja

 

RenoirRenoir(1941-1919)

 

Kot slavilec lepote in ženske čutnosti velja Renoir za enega zadnjih predstavnikov toka, ki teče naravnost od Rubensa in Watteauja. Če se nam takratno pariško življenje zdi kot zanimivo druženje prijetnih ljudi v atmosferi, kjer je nastajala ta prekrasna umetnost, se je za takšno idealizirano podobo treba zahvaliti tudi Renoirju. Njegovo pozornost so namreč pritegnile le lepe stvari, če temu ni bilo tako, jih preprosto ni slikal.

 

V tem duhu je Renoir uporabljal impresionistični nauk in skušal prepričljivo zajemati sodobno življenje v najbolj privlačni obliki. Tako so nastale slike Ples pri Le Moulin de la Galette, Gledališka loža in La premiere sortie. Te podobe migetajo v sončni svetlobi ali bolj večerni atmosferi. Pozneje se je Renoir precej ukvarjal z nekoliko bolj težkimi in topleje obarvanimi ženskimi akti. Danes so predvsem bolj cenjena njegova poznejša dela, ki kažejo Cezannov vpliv.

Komentarji

Sprehod po razstavi slovenskih impresionistov


Pogled na
Ivan Grohar: Sejalec

Podoba podobe
Slovenski impresionisti

 

Izbiramo vam najljubšega impresionističnega oziroma postimpresionističnega slikarja. Na delu katerega od naštetih slikarjev se vam najbolj spočijejo oči?

Arhiv anket
 
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti