Impresionisti
 

Edouarda Maneta

 

Manet: Zajtrk na traviManet: Zajtrk na travi (1832-1883)

 

"Usojeno mi je, da me klevetajo," je Manet povedal leta 1880. Tako šokantno, kot so se na začetku 20. stoletja zdele neoavantgardne smeri, so na pretežno tradicionalno usmerjen okus 19. stoletja sprva delovale Manetove slike. Zajtrk na travi so tako leta 1863 v Salonu zavrnili, razstavljen pa je bil še istega leta na Salonu zavrnjenih in tam sprožil pravcati škandal. Delo nadaljuje tradicijo, ki jo je v 16. stoletju predstavil že Tizian na nekoč Giorgioneju pripisanem delu Concert Champetre, na njem pa so sodobniki videli "neprimeren" prizor gole ženske, ki sedi ob oblečenih moških figurah.

 

Nič bolj toplo ni bila sprejeta njegova slika La musique aux Tuileries, ki je bila razstavljena leta 1863. Akademsko usmerjeni kritiki še niso razumeli zanemarjanja konvencionalne kompozicije in upodobitev povsem navadnega prizora, postavljenega celo na prosto. Manetova dela vsebujejo realistično noto, a ne toliko zaradi tega, kako je slikal, ampak kaj je slikal. V njegovem slikarstvu se risanje umika slikanju, pri tem pa uporablja neposredne luči in sence v barvi, ne pa poltonov.

 

Komentarji

Sprehod po razstavi slovenskih impresionistov


Pogled na
Ivan Grohar: Sejalec

Podoba podobe
Slovenski impresionisti

 

Izbiramo vam najljubšega impresionističnega oziroma postimpresionističnega slikarja. Na delu katerega od naštetih slikarjev se vam najbolj spočijejo oči?

Arhiv anket
 
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti