Impresionisti
 

Edgarja Degasa

 

Degas: Baletna šolaDegas: Baletna šola (1834-1917)

 

Degas, ki sicer sam ni maral oznake impresionist, ampak je raje videl, da se ga označuje z realistom, je umetnost videl kot povzemanje življenja v njegovih bistvenih gibih.

 

Na začetku je želel Degas postati slikar historičnih motivov, za kar se je uril v okviru akademskega študija in proučevanja klasične umetnosti. Pozneje, v svojih zgodnjih 30. letih, pa je tradicionalno smer opustil in postal 'klasičen' predstavnik moderne umetnosti.

 

Umetnik, ki se je bolj kot ne izogibal stikov s preostalimi ljudmi, je imel izjemen smisel za opazovanje življenja, prizor in gibanje tega pa izrazil že z nekaj črtami. Degasovo opazovanje navadnega življenja je pripeljalo do številnih znamenitih slik baletk in dirk, saj je v urejenem in strogo nadziranem gibanju umetnik našel navdih. Te slike niso nastale na samem prizorišču, ampak so bile izdelane na podlagi študij. Pri tem Deagasa ni vodila težnja po posnemanju resničnosti prizora, ampak je to poskušal predstaviti tako, da je v podobi zajel bistvo. Njegov opus obsega še vrsto sijajnih portretov in ženskih aktov, ukvarjal pa se je tudi s kiparstvom. Spomnimo le na sloviti kip Mala plesalka pri 14 letih.

Komentarji

Sprehod po razstavi slovenskih impresionistov


Pogled na
Ivan Grohar: Sejalec

Podoba podobe
Slovenski impresionisti

 

Izbiramo vam najljubšega impresionističnega oziroma postimpresionističnega slikarja. Na delu katerega od naštetih slikarjev se vam najbolj spočijejo oči?

Arhiv anket
 
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti