Impresionisti
 

Ivan Vavpotič: Dvojna lastna podoba

6.5.2008 - 1900

Ivan Vavpotič: Dvojna lastna podobaIvan Vavpotič: Dvojna lastna podobaKot napis v spodnjem desnem delu slike pove, je tale dvojni avtoportret Ivan Vavpotič naslikal med bivanjem v Parizu.

Gre za tradicionalno ikonografijo slikarjem vedno dostopnega motiva, ki pa ji je z dvojno ponovitvijo upodobljenca dal umetnik bolj sodoben pridih, značilen za duh fin de siecla. Tradicionalno spremlja umetnikovo podobo paleta, na kateri so razločno vidne tri njegove najznačilnejše barve – rdeča, rumena in zelena. Upodobil se je v samozavestni drži z urejeno pričesko in brado ter s pomenljivim strmim pogledom. 

Iz ozadja se iz platna, na katerega bo začel slikar, potem ko se bo odvrnil od gledalca, nanašati barve s palete, nas gleda še ena slikarjeva podoba, ki je pravzaprav zrcalno postavljena podoba upodobljenca oziroma celotne upodobitve v ospredju. Gre torej za nekakšno podobo v podobi, za katero lahko pričakujemo, da bi se nadaljevala tudi naprej v globini slike, saj za drugim portretirancem spet vidimo platno.

Slika, ki jo je Vavpotič končal med študijem v Parizu, kaže neko nesproščenost v izdelavi, hkrati pa samoprepričanje upodobljenca v svoje slikarsko poslanstvo. Prav ta portret Ivana Vavpotiča, avtorja prvih jugoslovanskih poštnih znamk, je dobil svoje mesto tudi na znamki. 

Ivan Vavpotič (1877–1943) je bil predstavnik akademskega realizma. Poleg njegovih slikarskih del velja opozoriti zlasti na njegovo ilustratorsko delo in osnutke za gledališke scene. Poleg študija v Parizu se je šolal še v Pragi in na Dunaju. Pozneje je kot profesor poučeval na realki v Idriji, po opuščeni profesuri pa je živel kot svoboden umetnik v Ljubljani. Pomembni so tudi njegovi portreti sodobnikov, kot so Ivan Hribar in Ivan Tavčar ter Fran Šuklje.   

Komentarji

Sprehod po razstavi slovenskih impresionistov


Pogled na
Ivan Grohar: Sejalec

Podoba podobe
Slovenski impresionisti

 

Izbiramo vam najljubšega impresionističnega oziroma postimpresionističnega slikarja. Na delu katerega od naštetih slikarjev se vam najbolj spočijejo oči?

Arhiv anket
 
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti