Impresionisti
 

Z van Goghom še nismo opravili

25.11.2008 - Napoved nove velike razstave del Vincenta van Gogha

Van GoghVan GoghUmetnost Vincenta van Gogha bo tudi v letu 2009 v središču pozornosti umetniške javnosti. Tokrat po zaslugi Muzeja umetnosti v Baslu (Kunstmuseum Basel).

V muzeju so razstavo Vincent van Gogh - Med zemljo in nebom: Pokrajine napovedali več kot pet mesecev pred njenim odprtjem, ki je napovedano za 28. april. Po besedah organizatorjev naj bi razstava ponudila nov pogled na krajinarstvo Vincenta van Gogha, saj bodo poleg svetovno znanih mojstrovin razstavljena tudi javnosti do zdaj skoraj neznana platna, ob njih pa bo na ogled postavljenih tudi 40 del nekaterih van Goghovih sodobnikov, kot so Monet, Renoir in Degas. Razstavo bo spremljala tudi multimedijska predstavitev življenja in dela Vincenta van Gogha.

Najpomembnejši evropski umetnostni dogodek leta 2009?
Čeprav je težko verjeti, da bo tudi razstava v Baslu pritegnila toliko obiskovalcev kot trenutno še vedno aktualna dunajska postavitev, Švicarji suvereno zatrjujejo, da bo njihova razstava "najpomembnejši evropski umetnostni dogodek leta 2009". Razstavo Vincenta van Gogha na Dunaju si je od odprtja 5. septembra ogledalo že blizu 400.000 ljudi, v muzeju Albertina pa upajo, da bodo do zaprtja razstave 8. decembra našteli več kot pol milijona obiskovalcev.

Stalna zbirka baselskega muzejaHolbeinHolbein
Švicarski muzej Kunstmuseum Basel bo za razstavo Vincent van Gogh - Med zemljo in nebom: Pokrajine nekatera dela pridobil tudi iz tujih muzejev in zasebnih zbirk, šest van Goghovih slik pa je že del stalne zbirke muzeja. Stalna zbirka baselskega muzeja obsega dela mojstrov od zgodnjega 15. stoletja do danes. Najstarejša dela muzeja so tako tista, podpisana z imeni, kot so Hans Holbein, Hans Fries, Lucas Cranach in Konrad Witz, največji ponos muzeja pa je zbirka umetnosti 19. in zgodnjega 20. stoletja. Posebej je treba izpostaviti največjo zbirko ustvarjalnosti švicarskega simbolista Arnolda Böcklina.

Prva javnosti dostopna umetniška zbirka v Evropi
Zanimiva je tudi zgodovina muzeja Kunstmuseum Basel. Sega namreč vse do leta 1661, ko je mesto Basel pridobilo umetniško zbirko vplivne baselske družine Amerbach. Zbirka, ki jo je družina Amerbach dopolnjevala že vse od obdobja pred reformacijo, je tako postala menda povsem prva javno dostopna umetniška zbirka v Evropi. Šele v 18. stoletju in z nastopom razsvetljenstva je namreč plemstvo začelo svoje umetniške zbirke odpirati javnosti. Amerbachova zbirka je obsegala okoli 50 slik, med katerimi je bilo tudi 15 del enega najpomembnejših renesančnih slikarjev in avtorja najznamenitejšega portreta angleškega kralja Henrika VIII. in portretov več njegovih žena Hansa Holbeina.

Polona Balantič

Komentarji

Sprehod po razstavi slovenskih impresionistov


Pogled na
Ivan Grohar: Sejalec

Podoba podobe
Slovenski impresionisti

 

Izbiramo vam najljubšega impresionističnega oziroma postimpresionističnega slikarja. Na delu katerega od naštetih slikarjev se vam najbolj spočijejo oči?

Arhiv anket
 
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti