Impresionisti
 

Ivana Kobilca: Poletje

6.5.2008 - 1889/1890

Ivana Kobilica: PoletjeIvana Kobilica: PoletjeS plenerističnim delom Poletje je Ivana Kobilca leta 1891 navdušila na samem pariškem Salonu, nato pa je slika odpotovala še na Dunaj, v München, Berlin, Prago, Dresden in v Sarajevo.

Naslovu primerno se je slikarka z delom ukvarjala dve poletji, v letih 1889 in 1890. Umetnina, katere reprodukcijo je po predstavitvi v Parizu objavil tudi list Journal illustré, je nastajala na domu Ivanine matere v Podbrezju. Pri slikanju si je pomagala s fotografijo, ki je danes skupaj z nekaterimit drugimi fotografskimi variacijami tega motiva na ogled na razstavi Slovenski impresionisti in njihov čas v Narodni galeriji. Za modele so ji bili sestra Fani kot dekle, ki plete cvetno kito (Fani je Ivana upodobila tudi na samostojnem portret leta 1889), ter bratranec Blekov Janezek in sestrična Katrica kot otroški par, ki pomaga mestni gospodični pri prepletanju cvetja. V ozadju slike sta pri ograji še dva dečka. Tisti, ki ze ozira pri skupini v ospredju, je Vrtarjev Joža.

Na velikem platnu je tako slikarka ustvarila topel poletni prizor v tu pa tam s soncem razsvetljenim zelenjem. Medtem ko je figure zajela z natančno potezo, pa so poteze pri okolici in svetlobnih učinkih nekoliko bolj pastozne. Sliko je ustvarjala v starosti 27 oziroma 28 let in pozneje se je spominjala, kako so se otroci med slikanjem drenjali okoli nje in komentirali nastajanje slike. »Zdaj pa ni prav naredila, boš videl, da bo prav naredila.«

Leta 1900 je Kobilca s sliko sodelovala tudi na 1. slovenski umetniški razstavi v Ljubljani. Slikarka je kot članica Narodne galerije sliko pozneje darovala tej ustanovi, kjer še danes visi kot del stalne zbirke. 

Ivana Kobilca (1861–1926) sodi v generacijo slovenskih realistov, ki so najpomembnejša dela ustvarili v 80. letih 19. stoletja. Težišče njenega dela je bilo v figuralnem slikarstvu, zlasti v portretu in žanrskih upodobitvah iz meščanskega in kmečkega življenja, nato pa se je temu v času berlinskega obdobja pridružilo tudi vse bolj prevladujoče cvetlično tihožitje. Poleg Poletja je naslikala še Holandsko dekle (1886), Kofetarico (1888), Portret sestre Fani (1889) in Likarice (1891), omeniti pa velja tudi njene avtoportrete.

Komentarji

Sprehod po razstavi slovenskih impresionistov


Pogled na
Ivan Grohar: Sejalec

Podoba podobe
Slovenski impresionisti

 

Izbiramo vam najljubšega impresionističnega oziroma postimpresionističnega slikarja. Na delu katerega od naštetih slikarjev se vam najbolj spočijejo oči?

Arhiv anket
 
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti