volitve / prva stran
   
Na območjih, kjer živita italijanska oziroma madžarska manjšina, in na območjih, kjer živi avtohtono naseljena romska skupnost, sestavljajo občinski svet tudi predstavniki narodne oziroma romske skupnosti. Volijo se na podlagi posebne volilne pravice, ki jo imajo pripadniki narodnih oziroma romskih skupnosti poleg splošne volilne pravice.


 

O NEZDRUŽLJIVOSTI POSLANSKE IN ŽUPANSKE FUNKCIJE
Pri razpravi o združljivosti poslanske in županske funkcije na soočenju predstavnikov strank, ki bodo nastopile na lokalnih volitvah, sta nastala dva tabora. V prvem je Andrej Vizjak (SDS) zagovarjal, da sta funkciji župana in poslanca združljivi. Na drugi strani pa so temu oporekali Milka Novak (N.Si), Anton Skok (DeSUS) in Dorijan Maršič (LDS).

Več o ...
 

REZULTAT VOLITEV ZA ŽUPANA V 2. KROGU

PROJEKCIJA VOLITEV ZA ŽUPANJO LJUBLJANE IN ŽUPANA MARIBORA.


ZAČEL SE JE 2. KROG VOLITEV ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE IN ŽA ŽUPANE

Odprlo se je 3.523 volišč, na katerih bo približno 1,6 milijona upravičencev lahko izbiralo predsednika/co republike ter župane v 61 občinah. 

 

 

 

SEZNAM VOLILNIH ODDAJ NA RTVO SLO.

SEZNAM ŽUPANOV, KI SO BILI IZBRANI V 1. KROGU TER TISTI, KI SO SE UVRSTILI V 2. KROG

REZULTAT ŽUPANSKIH VOLITEV PO 1. KROGU

Za ogled rokovnika lokalnih volitev klikni tukaj.

Za proporcionalni volilni sistem lokalnih volitev klikni tukaj.


19.Oct.02' 17:05
SOOČENJE KANDIDATOV POLITIČNIH STRANK, KI BODO NASTOPILI NA LOKALNIH VOLITVAH

-(RealVideo) SOOČENJE KANDIDATOV POLITIČNIH STRANK, KI BODO NASTOPILI NA LOKALNIH VOLITVAH. POSEBNA VOLILNA ODDAJA, 18. 10. 2002

Tokrat so se v studiu soočili predstavniki strank, ki se bodo pomerile za razdelitev svetniških sedežev in županskih mest v kar 193 občinah, kolikor jih imamo danes.

Pravico do nastopa pa so dobile stranke, ki bodo imele svoje kandidate v najmanj tretjini vseh občin in temu kriteriju so zadostile le sedanje stranke v parlamentu. Tako je Združeno listo socialnih demokratov predstavljala Breda PEČAN- - kandidatka za županjo Izole, Slovensko nacionalno stranko Bogdan BAROVIČ - kandidat za župana Trbovelj, Liberalno demokracijo Slovenije Dorijan MARŠIČ - kandidat za župana Kopra, Stranko mladih Slovenije Božidar Pučnik -kandidat iz Maribora, Demokratično stranko upokojencev Anton SKOK iz Kopra, Novo Slovenijo Milka NOVAK - kandidatka za županjo Moravč, Slovensko Ljudsko stranko Bojan ŠROT - -kandidat za župana Celja in predstavnik Socialdemokratske stranke Andrej VIZJAK-kandidat za župana Brežic.

Vse skupaj smo povprašali o tem, kako vidijo regionalni razvoj s pomočjo uspešnih občin, ali je ta razvoj mogoč s tako velikim številom občin kot jih imamo v Sloveniji (193) in o tem ali so majhne občine sploh lahko uspešne. V oddaji je bilo govora tudi o tem ali naj imamo poklicne župane, koliko naj plačamo občinske svetnike pa tudi o problematiki lokalnih in regionalnih cest je bilo govora in pa o vzorčnih primerih »uspelih« in »neuspelih« občin. 

Več o oddaji


   © MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti