volitve / prva stran
 



 



 
O načrtnem nastanku zakonodaje o lokalni samoupravi, lahko govorimo s potrditvijo Provizoričnega zakona o občinah, 17. marca, 1849.


 

O NEZDRUŽLJIVOSTI POSLANSKE IN ŽUPANSKE FUNKCIJE
Pri razpravi o združljivosti poslanske in županske funkcije na soočenju predstavnikov strank, ki bodo nastopile na lokalnih volitvah, sta nastala dva tabora. V prvem je Andrej Vizjak (SDS) zagovarjal, da sta funkciji župana in poslanca združljivi. Na drugi strani pa so temu oporekali Milka Novak (N.Si), Anton Skok (DeSUS) in Dorijan Maršič (LDS).

Več o ...
































 

REZULTAT VOLITEV ZA ŽUPANA V 2. KROGU

PROJEKCIJA VOLITEV ZA ŽUPANJO LJUBLJANE IN ŽUPANA MARIBORA.


ZAČEL SE JE 2. KROG VOLITEV ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE IN ŽA ŽUPANE

Odprlo se je 3.523 volišč, na katerih bo približno 1,6 milijona upravičencev lahko izbiralo predsednika/co republike ter župane v 61 občinah. 

 

 

 

SEZNAM VOLILNIH ODDAJ NA RTVO SLO.

SEZNAM ŽUPANOV, KI SO BILI IZBRANI V 1. KROGU TER TISTI, KI SO SE UVRSTILI V 2. KROG

REZULTAT ŽUPANSKIH VOLITEV PO 1. KROGU

Za ogled rokovnika lokalnih volitev klikni tukaj.

Za proporcionalni volilni sistem lokalnih volitev klikni tukaj.


09.Nov.02' 12:47
VOLITVE 2002: DO KONCA GLASOVANJA PREDVOLILNI MOLK

Opolnoči je začel veljati volilni molk, ki bo trajal do jutrišnjega zaprtja volišč ob 19. uri.

V tem času na ministrstvu za notranje zadeve deluje dežurna služba, kamor državljani lahko sporočijo podatke o kršitvah volilnega molka. Služba danes in jutri klice sprejema od 7. do 19. ure na številkah 080 21 13 in 01/472 48 15. Ponoči bo na voljo telefon 080 12 00 operativno-komunikacijskega centra generalne policijske uprave.

KAZNI ZA KRŠITELJE SORAZMERNO NIZKE
V času volilnega molka je prepovedana sleherna dejavnost, ki bi volivce navajala h glasovanju za enega od kandidatov ali katero od političnih strank. Gre zlasti za volilno propagando v medijih, plakatiranje in predvolilne shode. Za kršitev volilnega molka je zagrožena najnižja kazen 20.000 SIT (gre za agitiranje na volišču in motenje reda na volišču). Enaka je kazen za uničevanje plakatov, ki so bili nalepljeni v skladu z zakonom, kazen za lepljenje plakatov v času volilnega molka pa je najmanj 100.000 SIT.

LETOS OKOLI 50 KRŠITEV VOLILNE ZAKONODAJE
Od začetka volilne kampanje (torej od 11. oktobra) pa do 7. novembra je policija ugotovila 30 prekrškov po zakonu o volilni kampanji in tudi devet kaznivih dejanj. Pri prekrških je šlo v 21 primerih za poškodovanje plakatov (trganje ali prebarvanje), pet je bilo tatvin panojev, eno poškodovanje panojev, dvakrat je bila kršena prosta odločitve volivcev, enkrat pa ponarejena listina. Kazniva dejanja so bila v glavnem povezana z volilno propagando. Notranje ministrstvo je v tem času prejelo 15 prijav domnevnih kršitev. Večina je povezana s plakatiranjem, dve z javnimi shodi, tri pa z javnimi glasili.


   © MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti