volitve / prva stran
   
Na območjih, kjer živita italijanska oziroma madžarska manjšina, in na območjih, kjer živi avtohtono naseljena romska skupnost, sestavljajo občinski svet tudi predstavniki narodne oziroma romske skupnosti. Volijo se na podlagi posebne volilne pravice, ki jo imajo pripadniki narodnih oziroma romskih skupnosti poleg splošne volilne pravice.


 

O NEZDRUŽLJIVOSTI POSLANSKE IN ŽUPANSKE FUNKCIJE
Pri razpravi o združljivosti poslanske in županske funkcije na soočenju predstavnikov strank, ki bodo nastopile na lokalnih volitvah, sta nastala dva tabora. V prvem je Andrej Vizjak (SDS) zagovarjal, da sta funkciji župana in poslanca združljivi. Na drugi strani pa so temu oporekali Milka Novak (N.Si), Anton Skok (DeSUS) in Dorijan Maršič (LDS).

Več o ...
 

REZULTAT VOLITEV ZA ŽUPANA V 2. KROGU

PROJEKCIJA VOLITEV ZA ŽUPANJO LJUBLJANE IN ŽUPANA MARIBORA.


ZAČEL SE JE 2. KROG VOLITEV ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE IN ŽA ŽUPANE

Odprlo se je 3.523 volišč, na katerih bo približno 1,6 milijona upravičencev lahko izbiralo predsednika/co republike ter župane v 61 občinah. 

 

 

 

SEZNAM VOLILNIH ODDAJ NA RTVO SLO.

SEZNAM ŽUPANOV, KI SO BILI IZBRANI V 1. KROGU TER TISTI, KI SO SE UVRSTILI V 2. KROG

REZULTAT ŽUPANSKIH VOLITEV PO 1. KROGU

Za ogled rokovnika lokalnih volitev klikni tukaj.

Za proporcionalni volilni sistem lokalnih volitev klikni tukaj.


28.Oct.02' 19:01
ZLSD Z 20 KANDIDATKAMI ZA ŽUPANJO OBČINE

Kandidatke za županje iz vrst ZLSD so na povabilo predsednice Ženskega foruma ZLSD Alenke Kovšca na novinarski konferenci predstavile svoje programe.

Delež ZLSD med kandidatkami posameznih strank na letošnjih lokalnih volitvah je namreč največji in znaša nekaj manj kot 24 odstotkov vseh kandidatov za župane oz. županje.

Med njimi je poslanka DZ, nekdanja vrhunska rokometašica in reprezentantka, zdravnica, pa tudi nekaj dosedanjih županj, ki so se v bitko za županski stolček podale še enkrat. Vseh 20 kandidatk ZLSD si po besedah Kovšce upa odločno vstopati na moško področje, sploh pa, tako meni dosedanja izolska županja Breda Pečan, je županstvo posel, ki se prilega ženskam.


   © MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti