volitve / prva stran
   
Na območjih, kjer živita italijanska oziroma madžarska manjšina, in na območjih, kjer živi avtohtono naseljena romska skupnost, sestavljajo občinski svet tudi predstavniki narodne oziroma romske skupnosti. Volijo se na podlagi posebne volilne pravice, ki jo imajo pripadniki narodnih oziroma romskih skupnosti poleg splošne volilne pravice.


 

O NEZDRUŽLJIVOSTI POSLANSKE IN ŽUPANSKE FUNKCIJE
Pri razpravi o združljivosti poslanske in županske funkcije na soočenju predstavnikov strank, ki bodo nastopile na lokalnih volitvah, sta nastala dva tabora. V prvem je Andrej Vizjak (SDS) zagovarjal, da sta funkciji župana in poslanca združljivi. Na drugi strani pa so temu oporekali Milka Novak (N.Si), Anton Skok (DeSUS) in Dorijan Maršič (LDS).

Več o ...
 

REZULTAT VOLITEV ZA ŽUPANA V 2. KROGU

PROJEKCIJA VOLITEV ZA ŽUPANJO LJUBLJANE IN ŽUPANA MARIBORA.


ZAČEL SE JE 2. KROG VOLITEV ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE IN ŽA ŽUPANE

Odprlo se je 3.523 volišč, na katerih bo približno 1,6 milijona upravičencev lahko izbiralo predsednika/co republike ter župane v 61 občinah. 

 

 

 

SEZNAM VOLILNIH ODDAJ NA RTVO SLO.

SEZNAM ŽUPANOV, KI SO BILI IZBRANI V 1. KROGU TER TISTI, KI SO SE UVRSTILI V 2. KROG

REZULTAT ŽUPANSKIH VOLITEV PO 1. KROGU

Za ogled rokovnika lokalnih volitev klikni tukaj.

Za proporcionalni volilni sistem lokalnih volitev klikni tukaj.


10.Nov.02' 14:28
DOSLEJ PRIJAVLJENIH 126 DOMNEVNIH KRŠITEV VOLILNEGA MOLKA

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve za spremljanje volitev je od začetka volilnega molka do 13. ure prejela 126 prijav domnevnih kršitev volilnega molka. 

104 prijave so se nanašale na lokalne in 22 na predsedniške volitve. Največ prijav (57) je bilo zaradi domnevnega raznašanja in razdeljevanja volilnega materiala, v 42 primerih pa naj bi šlo za lepljenje, trganje oz. barvanje plakatov. Prejeli so tudi 12 prijav kršitev, ki so se nanašale na medije, pet prijav pa na internet. Med drugim so v službi zabeležili prijavo zaradi predvajanja volilnega spota.

Po 19. uri v soboto je bil podan tudi predlog za uvedbo postopka pri sodniku za prekrške, in sicer zoper storilca, ki je uničeval volilne plakate na območju Ljubljane z okolico oziroma Notranjske.

Sicer so največ prijav kršitev, to je 36, zabeležili na Štajerskem, na območju Ljubljane in njene okolice pa je bilo prijavljenih 25 takšnih kršitev.


   © MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti