volitve / prva stran
   
Na območjih, kjer živita italijanska oziroma madžarska manjšina, in na območjih, kjer živi avtohtono naseljena romska skupnost, sestavljajo občinski svet tudi predstavniki narodne oziroma romske skupnosti. Volijo se na podlagi posebne volilne pravice, ki jo imajo pripadniki narodnih oziroma romskih skupnosti poleg splošne volilne pravice.


 

O NEZDRUŽLJIVOSTI POSLANSKE IN ŽUPANSKE FUNKCIJE
Pri razpravi o združljivosti poslanske in županske funkcije na soočenju predstavnikov strank, ki bodo nastopile na lokalnih volitvah, sta nastala dva tabora. V prvem je Andrej Vizjak (SDS) zagovarjal, da sta funkciji župana in poslanca združljivi. Na drugi strani pa so temu oporekali Milka Novak (N.Si), Anton Skok (DeSUS) in Dorijan Maršič (LDS).

Več o ...
 

REZULTAT VOLITEV ZA ŽUPANA V 2. KROGU

PROJEKCIJA VOLITEV ZA ŽUPANJO LJUBLJANE IN ŽUPANA MARIBORA.


ZAČEL SE JE 2. KROG VOLITEV ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE IN ŽA ŽUPANE

Odprlo se je 3.523 volišč, na katerih bo približno 1,6 milijona upravičencev lahko izbiralo predsednika/co republike ter župane v 61 občinah. 

 

 

 

SEZNAM VOLILNIH ODDAJ NA RTVO SLO.

SEZNAM ŽUPANOV, KI SO BILI IZBRANI V 1. KROGU TER TISTI, KI SO SE UVRSTILI V 2. KROG

REZULTAT ŽUPANSKIH VOLITEV PO 1. KROGU

Za ogled rokovnika lokalnih volitev klikni tukaj.

Za proporcionalni volilni sistem lokalnih volitev klikni tukaj.


01.Dec.02' 23:09
LJ, MB: ZMAGA SIMŠIČEVE IN SOVIČA

Nova ljubljanska županja je postala Danica Simšič (ZLSD), v Mariboru pa župan ostaja Boris Sovič.

Simšičeva je po preštetih 99,71 % glasovnic dobila 55,45 odstotka glasov, tekmica Vika Potočnik (LDS) pa 44,55 odstotka. Simšičeva je izrazila presenečenje nad visoko podporo - zato bo po njenem odgovornost opravljanja funkcije še večja. Potočnikova je kot glavni razlog za poraz navedla to, da je kot županja sprejela več smelih, a nepriljubljenih ukrepov.

V Mariboru so prešteli okoli 56.000 glasovnic; Boris Sovič (ZLSD, SMS) je zbral 60,84 % glasov, njegov izzivalec Milan Petek (LDS) pa 39,16 %.


   © MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti