volitve / prva stran
   
Izraz župan je povezan s prastarim slovanskim nazivom za starešino oziroma za predstojnika župe.


 

O NEZDRUŽLJIVOSTI POSLANSKE IN ŽUPANSKE FUNKCIJE
Pri razpravi o združljivosti poslanske in županske funkcije na soočenju predstavnikov strank, ki bodo nastopile na lokalnih volitvah, sta nastala dva tabora. V prvem je Andrej Vizjak (SDS) zagovarjal, da sta funkciji župana in poslanca združljivi. Na drugi strani pa so temu oporekali Milka Novak (N.Si), Anton Skok (DeSUS) in Dorijan Maršič (LDS).

Več o ...
 

REZULTAT VOLITEV ZA ŽUPANA V 2. KROGU

PROJEKCIJA VOLITEV ZA ŽUPANJO LJUBLJANE IN ŽUPANA MARIBORA.


ZAČEL SE JE 2. KROG VOLITEV ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE IN ŽA ŽUPANE

Odprlo se je 3.523 volišč, na katerih bo približno 1,6 milijona upravičencev lahko izbiralo predsednika/co republike ter župane v 61 občinah. 

 

 

 

SEZNAM VOLILNIH ODDAJ NA RTVO SLO.

SEZNAM ŽUPANOV, KI SO BILI IZBRANI V 1. KROGU TER TISTI, KI SO SE UVRSTILI V 2. KROG

REZULTAT ŽUPANSKIH VOLITEV PO 1. KROGU

Za ogled rokovnika lokalnih volitev klikni tukaj.

Za proporcionalni volilni sistem lokalnih volitev klikni tukaj.


28.Oct.02' 18:44
SLS PREDSTAVILA AKTIVNOSTI NA LOKALNIH VOLITVAH

Na lokalnih volitvah bo sodelovalo 68 kandidatov za župane, ki jih bo samostojno kandidirala SLS. V "kombinaciji" SLS z opozicijskima SDS ali NSi bo nastopilo 25 kandidatov, skupnih kandidatov SLS in koalicijske partnerice LDS pa bo pet. 44 kandidatov bo na lokalnih volitvah sodelovalo v različnih kombinacijah SLS in drugih strank ali kot samostojni kandidati s podporo SLS.

Stranka sicer pričakuje, da bo po volitvah ohranila relativno največje število županov, je na novinarski konferenci povedal predsednik SLS Franci But. V 25 občinah, v katerih SLS kandidira župane skupaj s SDS in NSi, je 70 % predlaganih kandidatov članov SLS. 

Med ostalimi kombinacijami je But izpostavil še skupne kandidature s koalicijsko partnerico ZLSD, predvsem v obalnih občinah. Stranka pričakuje, da bo po županskih volitvah dobila in ohranila relativno največje število županov.

Na tokratnih volitvah sicer kandidira več kot 90 odstotkov vseh dosedanjih županov SLS. SLS je vložila liste kandidatov za svetnike v občinske svete v 188 občinah, rezultati pa bodo po mnenju stranke približno takšni kot rezultati državnozborskih volitev.


   © MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti