volitve / prva stran
   
Izraz župan je povezan s prastarim slovanskim nazivom za starešino oziroma za predstojnika župe.


 

O NEZDRUŽLJIVOSTI POSLANSKE IN ŽUPANSKE FUNKCIJE
Pri razpravi o združljivosti poslanske in županske funkcije na soočenju predstavnikov strank, ki bodo nastopile na lokalnih volitvah, sta nastala dva tabora. V prvem je Andrej Vizjak (SDS) zagovarjal, da sta funkciji župana in poslanca združljivi. Na drugi strani pa so temu oporekali Milka Novak (N.Si), Anton Skok (DeSUS) in Dorijan Maršič (LDS).

Več o ...
 

REZULTAT VOLITEV ZA ŽUPANA V 2. KROGU

PROJEKCIJA VOLITEV ZA ŽUPANJO LJUBLJANE IN ŽUPANA MARIBORA.


ZAČEL SE JE 2. KROG VOLITEV ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE IN ŽA ŽUPANE

Odprlo se je 3.523 volišč, na katerih bo približno 1,6 milijona upravičencev lahko izbiralo predsednika/co republike ter župane v 61 občinah. 

 

 

 

SEZNAM VOLILNIH ODDAJ NA RTVO SLO.

SEZNAM ŽUPANOV, KI SO BILI IZBRANI V 1. KROGU TER TISTI, KI SO SE UVRSTILI V 2. KROG

REZULTAT ŽUPANSKIH VOLITEV PO 1. KROGU

Za ogled rokovnika lokalnih volitev klikni tukaj.

Za proporcionalni volilni sistem lokalnih volitev klikni tukaj.


22.Nov.02' 19:15
BAJUK: ZA NSI SO BILE LOKALNE VOLITVE ZELO USPEŠNE

Predsednik NSi-ja Andrej Bajuk je povedal, da so v stranki z rezultatom na volitvah, glede na to, da stranka obstaja šele dve leti, zelo zadovoljni. Po njegovem mnenju uspešen rezultat pomeni gotovost nadaljnjega obstoja stranke.

Na lokalnih volitvah je NSi-ju uspelo pridobiti približno tolikšen delež glasov kot na državnozborskih volitvah, kar razumejo kot utrditev stranke v nacionalnem prostoru. Ustanovitev 162 občinskih odborov v teh dveh letih se jim namreč zdi zelo velik dosežek, sčasoma pa bijih želeli imeti v vseh občinah po Sloveniji.

Letošnje lokalne volitve je po mnenju NSi zaznamoval vzpon neodvisnih, nestrankarskih list, kar naj bi bila posledica pohvalne pripravljenosti civilne družbe za reševanje problemov ter "nedemokratičnega trenda, ki ocenjuje pripadnost političnim strankam kot nekaj slabega".


   © MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti