O RTV Slovenija   Sporedi   Novice   TTX   Avdio/Video   Forumi   Kontakti   English
Proti soncu ANG kontakt domov



Matevž Lenarcic


Novice
22. Sep. 2004
SVET JE SE OKROGEL

Zelo me veseli, da je svet tudi za ultralahka letala še vedno okrogel. V 79 dneh na poti je velikokrat kazalo, da se je svet sploščil in da ga ne bo mogoče obleteti.

 

S pomočjo številnih prijateljev, simpatizerjev in sponzorjev smo se uspeli prebiti skozi številne prepreke, ki so se vsak dan nepričakovano pojavljale pred nami.



Zapora kitajskega zračnega prostora, težave v Rusiji, zavarovanje v USA in Kanadi, izguba pokrova motorja, odpoved propelerja, slabo vreme. Vse to je ostalo za letalom Pipistrel Sinus 912, ki je dokazalo svoje izjemne letalne sposobnosti in vzdržljivost.

 

Če bi hotel še enkrat obleteti svet, bi izbral isto letalo. Svet letalstva postaja zaradi številnih pravil neprijazen letalcem lahkih letal. Zakoni, ki so napisani z namenom zagotoviti čim večjo varnost letalcem, postajajo sami sebi namen in izgubljajo prvotni smisel, saj so v veliki meri zgolj obramba uprave civilnega letalstva.

 

Če se bo takšen trend v zakonodaji nadaljeval, sem prepričan, da kmalu ne bo več mogoče leteti okrog sveta z lahkimi letali. Kljub vsemu lahko upamo, da bo tudi birokratski aparat civilnega letalstva sledil hitremu razvoju ultralahkih letal, ki po svojih letalnih lastnostih in varnosti velikokrat prekašajo svoje večje brate.

 

Hvala vsem ki so kakorkoli sodelovali pri načrtovanju in izvedbi projekta.

nazaj





ZADNJE NOVICE: