LJUBEZEN

17. maj 2007

Ljubezen je tisto čustvo, ki te popelje med zvezde, ti da krila, energijo, voljo in moč. Je pa tudi čustvo, ki te uniči, s silo zabije ob tla in te razdrobi. Ljubezen je vse. Živimo zanjo. Vsak od nas jo potrebuje, vsak potrebuje občutek ljubljenosti. A vedno znova pozabljamo, da je pravi čar ljubezni v predajanju. Pomembno je le ljubiti in biti hvaležen za to zmožnost. To je privilegij. Resnično ljubiti pomeni sprejemati, sprejemati druge, ko so ti njihove napake znane. Pomeni zaupati in želeti drugemu srečo, četudi je daleč proč.



Rutina, ritem, ki uničuje odnose, ne pusti ljubezni dovolj prostora. A obstaja, prepričana sem, da prava ljubezen obstaja. Večkrat se vprašam, kakšno vlogo ima v življenju mladostniška ljubezen. Veliko. Je stvar, ki nam da veliko za življenje. Je stvar, ob kateri rastemo. Ljubezen me je od nekdaj največ naučila. In še vedno me uči. Prepričana sem, da bo ljubezen rešila svet, ker je edino čustvo, ki nam da krila. (ŠGV)

 

 

Dijaki ŠGV o ljubezni

 

 

 

Foto: Boštjan Mavrič

 

 

VIDEO IZBOR: ŠKOFIJSKA GIMNAZIJA VIPAVA

 

 

Ljubezen. Beseda, ki je zame toliko časa bila neizgovorljiva, tuja. Vse dokler nisi v moje življenje vstopil Ti, Gospod Jezus Kristus. Počasi in vztrajno si mehčal moje ranjeno srce. Tvoja nora, nikoli doumljiva in nikoli izmerljiva zastonjska ljubezen me je osvojila. Ozdravila moje rane, bedo in grešnost. Spoznala sem življenje, Življenje v polnosti. Spoznala sem, da sem bila iz ljubezni ustvarjena. Iz ljubezni  za  ljubezen.


Gospod naj se ti v ponižnosti zahvalim. In te obenem prosim: Ti, ki, veš za moje želje. Ti, ki poznaš moje najgloblje hrepenenje. Uporabi me. Uporabi me kot posodo svoje ljubezni. Želim pričevati zate. Želim Te videti v vsakem obrazu. Želim se razdajati...Želim živeti, da bi drugi živeli. Vem in verujem,da je edina sreča in izpolnitev v tem, da sem tukaj za drugega. Želim dajati, ne, da bi hotela prejeti. Želim ljubiti, ne da bi bila ljubljena. Gospod to milost mi nakloni. Nauči  me ljubiti! (Petra - KŠC Sinaj)

 


Ljubezen in KŠC Sinaj

 

 

Foto: Grehor

 

 

Ljubezen najdemo skorajda na vsakem koraku. Skoraj vsaka popevka jo opeva, izdelek naj bi kupil, ker se cenim, ker se ljubim, ker te ljubim. In čeprav je toliko ljubezni na tem svetu, je očitno nekaj narobe. Zakaj je potem toliko vojn, spopadov, pretepov,... Ali smo res pozabili na tisto pravo ljubezen.

 

"Bog je namreč svet tako vzljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje." (Jn 3, 16). To je tisto, čemur pa jaz pravim Ljubezen!
(Matevž Vidmar - DM Vozel)

 

 

Društvo mladih Vozel in ljubezen

 

 

Ob besedi ljubezen si predstavljamo dva človeka, ki sta zaljubljena. Toda ljubezen ni samo to, je veliko več. Sprva sta fant in punca zaljubljena, kasneje pa občutita medsebojno povezanost, ki pa jo lahko skleneta in utrdita s poroko. Takrat, ko sta se pripravljena darovati drug za drugega, se pokaže pojem resnične ljubezni.


Ljubezen pa se kaže tudi v drugem pomenu, npr. ko imamo nekoga resnično radi – družino, prijatelja/-e, Boga.
Lahko pomeni tudi ljubezen do kakšne stvari, živali, predmeta, glasbe, knjige, …

 

Ljubezen je čudovita, občutimo jo vsak dan, že jutranjo sonce sije na nas z vso ljubeznijo. Obkrožajo nas ljudje, ki nas imajo radi in mi imamo radi njih. In ja, zna biti tudi zelo boleča, lahko nam pusti brazgotine, ki se stežka zacelijo. A na koncu le spoznamo, da nam ravno te rane pustijo največ izkušenj. In znova se lahko zaljubimo.

Žana, Ana in Barby   (AMS V tvoji bližini)

 


 

Foto: Društvo mladih Vozel

 

 

Uporaba besede ljubezen se mi zdi včasih vprašljiva. Vsak najprej pomisli na ljubezen med fantom in dekletom, in sicer največkrat na čutni ravni. V krščanstvu pa je velikokrat omenjena še kakšna druga ljubezen: do staršev, prijateljev ali celo ljubezen do sovražnika … Največja pa je Jezusova oz. Božja ljubezen do nas do te mere, da nas odrešuje z darovanjem svojega edinega Sina. Torej prava ljubezen ni zgolj omamno čustvo, pač pa nosi v sebi odrešenje. Mladi imamo redko pred očmi širok pomen prave ljubezni, a sčasoma se nam tudi tu obzorje širi.

(M. R. - Mladinska skupina Sveti duh v Celju)

 

 

Foto: Društvo mladih Vozel

 

 

Tem o katerih se lahko pogovarjamo je milijon, a take, ki so aktualne vedno, v vsakem obdobju zgodovine, je malo. No, tema ljubezen je gotovo ena izmed njih.


Iz Kluba mladih Sagrada Familia pošiljamo prispevek na to temo:

 

- Osrednja tema 1. številke revije SAGI, ki je izšla februarja, je Valentinovo in je s temo ljubezen še kako povezana.

Vse v povezavi z ljubeznijo boste našli v rubrikah:

-          Ustvarjam, torej sem ­– valentinovo: str. 4,5

-          Sagijev intervju: str.6

 

- odgovore nekaj članov našega kluba na 4 vprašanja o ljubezni:

 

 

1. Kaj so tvoje asociacije na temo ljubezen?

 

Boris: Brezpogojno zaupanje, sreča, predanost, mir, milost, Bog, resnica

Marjeta: Srce, nekaj rdečega, nekaj ful lepega

Luka: Pozitivnost, pomlad, poletje, cvetenje razigranost, sonce…

 


2. Kaj je po tvojem mnenju potrebno, da odnos zdrži tudi, ko je težko, ko ne gre vse gladko?

 

Boris: Odvisno od stopnje težkega trenutka. Včasih je dovolj potpežljivost, včasih molitev, včasih pogovor s partnerjem. V vsakem primeru iskren pogovor. (s partnerjem, prijateljem ali preko molitve in prošenj Bogu)

Marjeta: Pomembno je, da se imata dva rada, da si zaupata vse.

Luka: Da ljubezen med dvema zdrži je potrebno predvsem odkritost in poštenost v samem odnosu. Predvsem, ko nastanejo problemi je treba zadevo čimprej rešiti, se usklajevati in dopolnjevati v idejah drug drugega.

 

 

Foto: Društvo mladih Vozel

 

 

3. Katere odnose poleg odnosa fant-dekle, še razumeš pod  besedo ljubezen?

 

Boris: Mati/oče – otrok, prijateljstvo.

Marjeta: Ljubezen do družine, sorodnikov, frendov, ki jih imaš rad na drugačen način.

Luka:  Ljubezen ni samo ljubezen med dvema partnerjema, temveč gre lahko tudi za starševsko ljubezen, ljubezen do narave, duhovno ljubezen, ali pa zgolj ljubezen do stvari, ki jih rad počneš. Ljubezen je širok pojem in ni omejen zgolj in samo na partnerstvo.

 

 

4. Pravijo, da je prava ljubezen večna. Kako razumeš to misel?

 

Boris:   če dva želita večno ljubezen, potem morata delati na vsebini, torej na tem, da je prava. Potem tudi nikoli ne mine.

Marjeta: Da najdeš pravega/pravo in boš z njim do konca. … skupaj se bosta postarala.

Luka:  Misel, da bi bila ljubezen večna je odvisna od tega kako gledaš na to stvar. Če gre za ljubezen, ki jo gojiš do hobijev, boš do konca življenja to počel z ljubeznijo. Če pa gre za ljubezen med partnerjema, pa se lahko bolj govori o trdnosti zveze, kot pa o večnosti. Težko je govoriti o večnosti, ko pa so vse stvari tako hitro minljive in ljubezen pri tem ni nikakršna izjema.


Lep pozdrav,

Klub mladih Sagrada Familia

 

 

<<< nazaj