Dijaki ŠGV o ljubezni

 

Biti ljubljen, ljubiti, biti zaljubljen in še marsikaj – vse to je ljubezen. Ljubezen je najpogosteje izrečena beseda v našem življenju. Ljubezen je in bo obstajala. Ko si prepojen z ljubeznijo do neke osebe, vidiš samo dobro in ob tej osebi se počutiš prijetno. Ko si zaljubljen, se ne oziraš na besede drugih. Ljubezen je največ, kar lahko podariš drugemu in nobena druga stvar je ne more nadomestiti. Človeka najbolj osrečiš, če mu daš vedeti, da ga imaš rad. Z ljubeznijo je lahko svet lepši.

 

 

Foto: Arhiv ŠGV

 


Ljubezen, ki šelesti skozi pomladne liste,
je to vonj,
je to zvok, zvok, ki ostane v spominu še dolgo po tem, ko slike zbledijo …
Je to okus teme, ko ima noč svojo moč?
Ja, to je ljubezen, skrita v trenutku, za katerega želiš, da je večen.
Ljubezen je občutek svobode, ko se preseliš v svoj grad med oblaki,
ko so sanje resnične in ko je resnica sanjska.
Občutek, za katerega je vredno umreti …

 


Ljubezen je najpomembnejša stvar na svetu. Žal pa je velikokrat ne znamo, nočemo ali ne moremo pokazati.
Mislim, da mora vsak človek ljubiti. Ljubimo lahko prijatelja, fanta, dekle, naravo … Vendar ni vsaka ljubezen dobra. Ljubezen do materialnih stvari nam lahko prinese nesrečo in požrešnost. Mislim pa, da nam tista prava ljubezen prinaša radost, srečo, veselje …

 

 

Foto: Arhiv ŠGV

 


Ljubezen je sila, ki poganja svet. Vendar jo svet danes velikokrat zamenjuje oz. jo razume največkrat kot telesno ljubezen in nam jo kot tako prikazuje v filmih, revijah, skratka kamorkoli se ozremo. Mislim, da tista pristna ljubezen ni le to. Pristna ljubezen sega veliko globlje v naše srce in dušo. Kaže se nam v žrtvovanju, potrpežljivosti, usmiljenju, odpuščanju … Starševska ljubezen, bratska ljubezen, partnerska ljubezen, ljubezen do sočloveka … nobena od teh ni večna in ne prava, če v sebi ne zajema vsaj kančka odrekanja in žrtvovanja.

 


Na Google vtipkaš LJUBEZEN … milijon zadetkov. Ljubezen je tema za smeh … za jok … za klepet ob kavi … za zgodbo v filmu …
Težko je napisati karkoli o temi, o kateri govori cel svet. Čustvo, ki poganja svet. Čustvo, ki te popolnoma prevzame. Čustvo, ob katerem se smeješ muhi, ki leti mimo tebe. Čustvo, ki te spravlja v ekstazo strastnih noči in solznih juter. Čustvo, ki nadaljuje našo vrsto.

 

 

Foto: Arhiv ŠGV

 


Ljubezen mi pomeni nekakšno varnost in zatočišče pred dnevi, ki se mi zdijo črni.

 


Ljubezen težko dosežemo, a traja večno. Čustvo, ki te preplavi ob ljubezni je neopisljivo. Če dosežemo pravo ljubezen, se ta nikoli ne konča. Na žalost pa je prave ljubezni danes vedno manj, čeprav je najpomembnejša vrednota, na kateri bi morala temeljiti današnja družba in svet. Ljubezen se rodi iz zaupanja, prijateljstva, iskrenosti, dobrote, pripravljenosti, razumevanja, čutenja drugega, medsebojne pomoči … Danes pa vsi egoistično gledamo samo nase in na svojo korist. Iz tega pa se rodi sovraštvo, hudobija, nasprotje čiste ljubezni. Ljubezen lahko gojimo lahko le do ljudi. Živali imaš lahko rad, ljubiš pa lahko le ljudi.

 

 

Foto: Arhiv ŠGV

 


LJUBEZEN

Ti miren in tih, jaz zgovorna in vse prej kot tiha. Različna sva, a to naju povezuje. Še danes se spomnim, kako si bil sramežljiv in zadržan, ko sva prvič spregovorila. Tisti vljudnosti pogovor: Iz kje si? V kateri letnik hodiš? Takrat je bilo tudi mene neizmerno strah. Strah pred tem, da ti ne bi bila všeč, strah, da bi me zavrnil. A danes se temu spominu le še nasmehnem. Kajti nisi me zavrnil. Vedno bolj sva se zbliževala, vedno bolj sva si postajala všeč. In počasi sva se zaljubila. Včasih, ko se spomnim na tiste prve mesece, si zaželim, da bi še vedno začutila metuljčke v trebuhu, kot sem jih imela, vsakič ko sem te zagledala. Ljubim te.

 

 

Foto: Boštjan Mavrič