RITMIČNO DUHOVNA GLASBA

14. november 2006

Ljudje so od nekdaj slavili Boga s pesmijo in tako je tudi danes. Glasba ima velik vpliv in človeka lahko vodi h globokemu izkustvu Boga, življenja in stvarstva. V mnogih religijah in prav tako tudi v krščanstvu je glasba zavzela osrednje mesto.

Duhovno ritmična glasba zajema različne zvrsti in privablja vse staroste skupine, gotovo pa ima med mladimi prav posebno mesto.



POMEN DUHOVNO RITMIČNE GLASBE

 

 

VIDEO IZBOR: GLASBA IN DUHOVNOST

 

 

Asociacije mladih (Klub mladih Sagrada Familia) na besedno zvezo duhovno-ritmična glasba (DRG):

 

– Glasba, ki ravno s svojim ritmom ustvarja duhovno vzdušje. Bistveni inštrument se mi zdijo bobni. (Katja)

– film Nune pojejo (Mateja)

– zborovsko petje (Sašo)

– Vokal, kitara, bobni –bend, ki igra duhovno glasbo. Npr.Gen Rosso (Boštjan)

– Meditacija, joga (Lenka)

– Bobni, ples (Luka)

– Duhovna glasba, ki je osnovana na močnem ritmu in v ljudeh  vzbuja občutje povezanosti, skupnosti (Lucija)

– festival   Ritem duha (Nina)

– Glasba, v kateri je poudarek na ritmu in na velikokrat ponavljajočem se refrenu. (Kristina)


 

POSODOBLJENJE SAKRALNE GLASBE

 

 

Duhovna ritmična glasba (DRG) je na področju Slovenije relativno nova zvrst glasbe. Izraz sam prvenstveno predstavlja duhovno glasbo, s pridevnikom ritmična pa označuje, da gre za zvrst, ki se je v posvetni glasbi uveljavila po letu 1955. Poudarek pri takšni zvrsti glasbe je predvsem na pozitivni, duhovni vsebini, ki naj bi izžarevala osebno vero in slavila troedinega Boga. več na: SAGRADA FAMILIA

 

 

In kaj mladim pomeni ritmično duhovna glasba?

 

Glasba daje dodatno dimenzijo mojemu življenju. Izmed različnih stilov večkrat izberem duhovno ritmično glasbo zaradi njene sporočilne vrednosti. Vsak avtor in vsaka pesem nam sporoča nekaj svojega. V besedilih so večkrat stavki iz Svetega pisma. Takšne pesmi pripomorejo k premišljevanju o Bogu, premišljevanju o mojem življenju in poglabljanju vere. Hiter tempo in vesela besedila mi vzpodbujajo optimističen pogled na življenje. Tretje imajo žalostna besedila, saj tudi takšnih trenutkov ne manjka v življenju.


Tako doživljam sporočilnost te glasbe kot realno. Takšno kot je življenje; veselo in žalostno. A če je vse povezano v molitvi in pesmi z Bogom, potem zmorem lažje naprej.
(SINAJ - Mateja)

 

 


Foto: Sinaj

 


Moj pogled na duhovno ritmično glasbo je pozitiven. To pomeni, da mi je taka glasba všeč. Ritmična duhovna glasba je glasba mladih… glasba, ki daje ritem duhu… Ko poješ in imaš spremljavo ritem kitare, bobnov in ostalih inštrumentov, je veliko lažje in bolj sproščeno peti. Tudi ob spremljavi same kitare je lepo peti. Vendar je vse več mladih, ki ne zahajajo v cerkev, ki se jim zdi sv. maša dolgočasna, ki ne upajo priznati, da verjamejo v Jezusa. Tudi sama poznam kar nekaj takih primerov. Ritmična duhovna glasba pa jih bi oz. jih je gotovo pritegnila, saj jim je taka glasba v ušesu. Seveda ne moremo vsake moderne glasbe prenesti v cerkev. Zavedati se moramo kaj smemo in kaj ne, oz. kaj je primerno za določen obred in namen. Z inštrumenti in vokalom lahko marsikaj in marsikomu veliko bolj približamo Božjo besedo.


Sama poslušam skoraj vso glasbo in veliko se tudi ukvarjam z njo. Glasba se mi zdi pomembna za rast osebnosti. Tako nam lahko ustrezna glasba pripomore tudi k duhovni rasti. Glasba modernih ritmov in z duhovno vsebino mi veliko pomeni. Počutim se bliže sebi in Bogu. Daje mi možnost sproščenega izražanja pripadnosti vere in dodatno glasbeno izražanje. Vsak, ki verjame in posluša Božjo besedo bo vedel kaj je prav za vključitev v mašo. Uživajte v glasbi.
(SINAJ - Aleksandra)

 

 

Foto: Sinaj


Misliva, da se DRG deli na smer, ki je namenjena bogoslužju in smer, ki je namenjena festivalom in koncertom. Prav ta druga je lahko hitro nevarna, saj lahko izgubi prvotni pomen, torej poveličevanje Gospoda. Ta pomen so verjetno prezrli tudi organizatorji različnih verskih festivalov, saj od izvajalcev zahtevajo, da podlago za svoje pesmi predhodno posnamejo in je tako na festivalu le predvajana, kar pa okrni petje oz. igranje s srcem. Ta zahteva pa je posledično povzročila tudi nastanek "bendov" v katerih je vsa podlaga narejena v studijih in igranja v živo sploh ni. Torej ponavadi tudi igranja s srcem ne.

 

 


Foto: Sinaj

 

Naslednje vprašanje, ki se lahko pojavi, je, kateri inštrumenti spadajo v cerkev. Vsekakor tisti ob katerih lahko poslušalci nemoteno premišljujejo in mislijo na Boga - nežni inštrumenti. Med te pa vsekakor ne spadajo bobni. Drugače nimava nič proti njim, eden izmed naju je celo bobnar, ampak v cerkvi ponavadi preveč bobnijo in dekoncentrirajo navzoče. Zato se jim, če je le mogoče, tudi sama izogneva, ali pa uporabiva kakšno tišjo različico – na primer bongose ali tamburin, toda tudi pri uporabi le-teh je potrebno biti pazljiv. Na odprtih prostorih in različnih festivalih (npr. Stična) pa so dober način popestritve.

 

Povedala bi še to, da je problem DRGja tudi v tem, da večina skupin piše glasbo, ki jo lahko igra v cerkvi in na festivalu in tako zmanjkuje tistih pesmi, ki so specifične samo za mašo npr. Svet, Gospod usmili se, Jagnje Božje... Morda bi morali kaj razmišljati tudi v tej smeri.
(SINAJ - Luka in Anže)

 

 

Foto: Sinaj

 


A veste  zakaj je ta zvrst glasbe tako…drugačna?


Ker lahko s pomočjo besedila zaplavaš v tok sebe, molitve, prošnje, spraševanja, nenehnih iskanj ljubezni. Mnogo zvrsti in njenih izdelkov imamo na razpolago, ampak me ne pritegnejo. Zakaj? Morda zato, ker so besedila ali pa melodija prazni, brez pomena. Tisti hiti, ki pa niso iz te zvrsti, so pa hiti, ki govorijo o ljubezni ali pa veri, tako da….


Mislim, da lahko komad uspe edinole takrat, kadar se zadeva teh dveh tem: ljubezni in vere. Seveda pa mnogi ne sprejmejo to zvrst. Zakaj? Ker zaide v teme, ki se jih človek preveč boji. Strah ga je priznati nekih dogajanj znotraj sebe, ker edino čustva ne moremo nadzorovati. Kar nam ni všeč. Samo zakaj bi morali imeti vse pod kontrolo? Ne vem, očitno se bojimo izgubiti to srečo, ki jo posedujemo sedaj. Srečo  zavito v minljiv trenutek materialnosti.

 

 


Foto: Sinaj

 

Kam paše ta zvrst? Vsepovsod. Ampak ker je družba tako naravnana, je sedaj samo pri mašah in tu pa tam si odpira pot še malo ven. Zakaj se bojimo iti s takšnim besedilom na Rock Otočec, ali pa na Metal camp ali pa na Slovensko popevko (poleg tega, da ne bi bili izbrani)? Toliko je kvalitetnih komadov znotraj te zvrsti, ljudje pa poslušajo osladne komade, nabite s trenutno evforijo.


Meni ta glasba da drugačen pogled na stvari, lažje zadihaš. Pevci in pevke pojejo o dogodkih, o izkušnjah, ki so jih doživeli. Včasih se mi zdi, da mi po slušalkah opeva moje življenje (vendar so v prednosti, ker že poznajo rešitev). Nastavi ti svečo, plamen pa si sam prižgeš, ker lahko končno prebereš Njegovo znamenje ali ga pa preprosto zaslišiš.
(SINAJ - Nastja)

 

<<< nazaj