Posodobljenje sakralne glasbe

 

Ne štejem se za veliko poznavalko glasbe, ki jo uvrščamo pod zgornji naslov. Vendar pa sem se tej temi, kot pevovodkinja otroškega cerkvenega zbora, redna obiskovalka nedeljskih maš, poslušalka radia in glasbenica, veliko posvečala.


Kolikor mi znanje in izkušnje dopuščajo želim v tem članku nekoliko predstaviti, kaj zame, kot glasbenico, pomeni modernizacija (posodobljenje) sakralne glasbe, primerjati jo s tujino in prikazati značilnosti, ki jih smatram za kvalitetne in primerne.

 

 


Foto:Sinaj

 

Menim, da noben instrument zaradi nekih svojih značilnosti (glasnost, prodornost, sodobnost, … ) ne bi smel biti zaradi tega sam po sebi avtomatsko izključen. Kajti z občutkom in kadar je smiselno, znajo zvoki teh glasbil zelo obarvati, popestriti in osvežiti sakralno glasbo. Absolutno pa nasprotujem vključevanju elektronske in disco glasbe.


Kar nekaj slovenske ritmične duhovne glasbe je zelo pop-izirane. Kot glasbeni slog daje pop poudarek predvsem na besedilo in zaradi tega človek velikokrat dobi občutek o »neiskrenosti«, saj se besedilo in glasba nikakor ne skladata. Težko je peti o Njem-Stvarniku in globokem odnosu z njim, pri tem pa uporabljati zvrst kot je pop (oz. ji je podobna). Vsa globina kot vrednota duhovne glasbe namreč izgubi na veljavi in vse skupaj izzveni precej izumetničeno. Mislim, da je s tem velikokrat zgrešen cilj ustvarjenega in vse premalo poudarjena in predvsem opazna povezava med glasbo in besedilom-dvema osnovnima elementoma pesmi. Besedilo samo po sebi je lahko zelo bogato, nas nagovarja in spodbuja k poslušanju in razmišljanju. In prav je tako! Če pa to besedilo podpremo še z glasbenimi poudarki in pravim stilom, primerno melodijo (če pojemo npr. o pasijonu je lahkotna melodija neprimerna) pa ne samo, da doseže svoj namen … v človeku zbudi željo po poslušanju. Še več, zmožnost empatije, sočutje, mir, veselje, … - v nas zbudi globinska čustva, ki pa jih s »pop« zvrstjo težko oz. ne dosežemo.

 

 


Foto:Sinaj

 

 

Pa poglejmo kako je s tem v tujini. Po naključju sem pred časom odkrila peto in igrano nemško jazz mašo. Čeprav bi jo težko uvrstila v ta slog, pa bi z njo vseeno rada naredila primerjavo in pokazala, kaj si predstavljam kot kvalitetno sodobno sakralno glasbo.

 

klikni - POSNETEK skupine Gloria


Kateri so elementi ki odražajo kvaliteto te glasbe:


- Moderna/sodobna glasbila so vključena primerno, nikoli ne zmotijo dogajanja pesmi, niti niso izven konteksta. Lahko bi celo trdila, da zelo ustrezajo ali pripomorejo k stopnjevanju vzdušja v pesmi.


- Kljub trdemu, nemškemu jeziku besedilo teče. Ima svoje viške, napetosti in je smiselno glede na naslov (kyrie eleison).


- Glasba ni le sredstvo, kako bi izrazili besedilo, ampak je z besedilom povezana, dopolnjuje ga v vzpodbujanju sporočila, ki ga želi podati. Nikoli pretirano ne izstopa, ampak je vedno dovolj v ozadju in hkrati dovolj izražena, da opazimo njen bistveni pomen.


- Izvedba je skrbno premišljena in dodelana. V njej je moč zaznati  življenje, gibanje, dinamiko, poudarke, …


- Vključuje različne glasbene sloge: od korala na začetku, gospla, jazza, vendar vse trdno povezano in nevpadljivo pod okriljem sakralnega.


- Zbor skozi večino pesmi daje zvočno kuliso solistom in jim pomaga pri oblikovanju prave barve in zvena pesmi. Na koncu je moč začutiti poseben efekt množice, zbora, ki daje vtis mogočnosti.


- Vključena je paleta tako klasičnih kot sodobnih instrumentov, vendar zelo usklajeno.

 

 

Foto:Sinaj

 

 

Najbrž bi se našlo še kaj. A to ni smisel. S tem primerom želim samo nakazati, da posodobljenje sakralne glasbe vsekakor ni slaba stvar, vendar, da je pri nas prevelikokrat nepremišljeno in zato izgubi na kvaliteti.

 

Vsekakor je res, da lahko vsak skozi glasbo Boga doživlja na svoj način, vreden spoštovanja. Vendar pa vseeno menim, da, kadar je glasba resnično premišljeno zasnovana in dodelana (deležna tudi samokritike), je v njej lažje začutiti prisotnost Boga skozi izvedbo, trud, besedilo in predvsem melodijo. Daje nam možnost poglobitve, umiritve v sebi, Bogu in konec koncev možnost, da doživimo ljubečo Božjo prisotnost vsakokrat, ko jo poslušamo. Kvalitetna duhovna glasba nam kot pomemben dejavnik krščanskega življenja, omogoča duhovno rast in globljo povezavo s sabo in Stvarnikom. In prav to naj bi bil cilj in sporočilo ustvarjalcev tovrstne glasbe. Zato je ne zanemarjajmo ampak jo skupaj z Njim in Zanj ustvarjajmo, sledeč našim notranjim vzgibom. 

 

Rahela Durič