Pogled na duhovno ritmično glasbo

 

Duhovna ritmična glasba (DRG) je na področju Slovenije relativno nova zvrst glasbe. Izraz sam prvenstveno predstavlja duhovno glasbo, s pridevnikom ritmična pa označuje, da gre za zvrst, ki se je v posvetni glasbi uveljavila po letu 1955. Poudarek pri takšni zvrsti glasbe je predvsem na pozitivni, duhovni vsebini, ki naj bi izžarevala osebno vero in slavila troedinega Boga.

 

Menim, da lahko najdemo zametke ritmične duhovne glasbe pri oblikovanju liturgij, kjer se je večina mladi prvič srečala z prirejeno liturgično glasbo, z drugačnim, bolj modernim aranžmajem. Na teh temeljih je začela delovati skupina Life Teen, ki še vedno vsako soboto v Frančiškanski cerkvi s svojo glasbo oblikuje večerna liturgijska srečanja.  Zagotovo je k razpoznavnosti te zvrsti glasbe pripomogel vsakoletni festival duhovne ritmične glasbe, ki poteka v Mariboru, z začetki v letu 2002. Prav tako ne smemo pozabiti na jesensko srečanje mladih v Stični, ki za samostanske zidove privabi več tisoč mladih. Po Sloveniji je  organiziranih vedno več festivalov na temo ritmične duhovne glasbe, kot npr. Rače fest , Utrinek pod marelo, itd, ki pa niso močno medijsko podprti. Zanimivo je, da v tujini uporabljajo izraz CHRISTIAN CONTEMPORARY MUSIC – CCM, kar v dobesednem prevodu pomeni "sodobna krščanska glasba".

 

V Sloveniji se je duhovna ritmična glasba močno zasidrala v srca mnogih mladih in mladih po srcu, ki združujejo svojo ljubezen do glasbe in do Boga. V preteklih letih je bilo slovenskem trgu predstavljenih več avtorskih zasedb, ki so na takšen ali drugačen način zaznamovale trend duhovne ritmične glasbe, v prvi vrsti z Glorijo, Mano, Sašom in Robijem, Judito Kavčnik, Svetnikom, itd. Duhovna ritmična glasba se na slovenskem trgu še razvija in si ustvarja mesto med ostalimi popularnimi zvrstmi in le vprašanje časa je kdaj bo prodrla na širšo glasbeno sceno.

 

Klub mladih Sagrada Familia