ORATORIJ

22. julij 2008

Tako zelo sem hvaležna, da sem lahko del oratorija v naši župniji. Že same priprave so fenomenalne, ko komaj čakaš, da se vse dejansko začne in ko si pripravljaš material za svojo delavnico in katehezo… Seveda je tudi nekaj živčnosti. A kaj bi to, ko pa imaš cel kup animatorjev poleg sebe, ki ti pomagajo in seveda Boga, brez katerega oratorija sploh ne bi bilo!



In ko končno pride tisti teden, poln otrok, smeha, iger, petja in skozi vse to se prepleta zahvalna molitev za vse, kar nam Oče da… takrat se mi včasih zazdi, da mi bo zmanjkalo energije, vendar jo vedno znova dobim iz tega, ko se zavedam, da delam prav in dobro in ko vidim na stotine nasmehov vsak dan. Na koncu pa prijetno utrujeni animatorji, ki pa imajo še vedno dovolj energije za »orng fešto«… :)

 

 

Foto: Mladinska skupina Ribnica

 

 

Oratorij me uči, dopolnjuje in pomaga, da zagledam Boga skozi otroške oči in se ne pozabim čuditi stvarem, ki se še prevečkrat zdijo samoumevne.

Sara (Mladinska skupina Ribnica)

 

 

ORATORIJ V RIBNICI - GALERIJA

 

 

 

Foto: Mladinska skupina Ribnica

 

 

20 LET ORATORIJA V SLOVENIJI

 

 

Jernej? Ti boš letos z nami tudi na oratoriju ne? (sledil je premislek ter globok vdih in izdih) Ja?! Pravijo, da je vse enkrat prvič, tako je bila tudi letošnji oratorij prva takšna avantura zame. Še minuto pred pričetkom na našem župnijskem dvorišču, se mi ni sanjalo, kako bo to vse skupaj izgledalo; in ravno to me je navdajalo z neizmernim pričakovanjem. Najbolj pa mi je rojila po glavi misel »kakšna velika priložnost za ozanjevanje (s pomočjo sv. Pavla) Jezusa, skozi kateheze, delavnice in igre«. Od začetnega spoznavanja z otroci so dnevi tekli kar eden za drugim, skoraj prehitro. Če se je na začetku slišalo en teden veliko časa, bi lahko rekel zase, da mi je minil kot (pre)kratek dan. Veliko dela je bilo opravljenega že pred oratorijem. Naš Peter je bil vodja oratorija v Slivnici, oz. bolje rečeno poveljnik pridne četice mravljic, ki je vsaka zase dobila svoje naloge in jih odlično opravljala tako med pripravami in tudi na samem oratoriju.

 

 

Foto: Mladinska skupina Slivnica pri MB

 

 

Vsaka minuta oratorija je imela svoj čar, svoj pomen. Od pričetka z jutranjo molitvjo, do spusta zastave ob koncu dneva. Lahko rečem, da mi je bilo v veliko veselje delati s tako dobro utečeno ekipo, še posebej sem vesel, ker se je vsak animator iskreno trudil in vložil ves svoj napor v ta projekt. Nisem si predstavljal, da bodo otroci naredili takšen velik vtis name, da so lahko tako različni, iskrivi, nagajivi; čisto vsak je bil nekaj posebnega, vsak je nosil v sebi delček Jezusa. Največje število otrok na slivniškem oratoriju doslej pove veliko o tem, da gre veliko pretečenga znoja in vloženega truda vsako leto v ta projekt. Letos je bilo 85 otrok, še posebej pa sem ponosen na starše, ki so nam s tem izkazali zaupanje in predvsem željo, da s tem ko otroke prijavijo na oratorij pokažejo vsem, da jim ni vseeno za njih, da želijo svojim otrokom dobro.
Jernej Kirbiš

 

 

ORATORIJ V SLIVNICI PRI MARIBORU

 

 

Foto: Mladinska skupina Ribnica

 

 

VIDEO IZBOR: ORATORIJ V PREDOSLJAH

 

 

Foto: Mladinska skupina Ribnica

 

 

Nekaj misli Oratorija v Predosljah:


- v torek smo imeli vodne igre, pri čemer smo k sodelovanju povabili gasilska društva naše župnije (Predoslje, Suha in Britof),


- v sredo je oratorijsko sveto mašo vodil g. Janez Potočnik, začetnik oratorija v Sloveniji,


- oratorij smo zaključili v sredo, na koncu smo imeli zaključno prireditev v kulturnem domu, kjer so se predstavile skupine po katehezah (s skeči, mislimi, pesmimi, bansi - po želji), ter vsi animatorji,


- na sestanku smo ugotovili, da je bil oratorij zelo uspešen, animatorji smo se zelo dobro razumeli med seboj, kljub temu, da so bili tokrat večinoma mlajši animatorji (v manjšini smo bili tisti, ki smo starejši od dvajset let),


- udeležencev je bilo res manj kot prejšnja leta, a je bilo zato delo veliko lažje - lažje smo jih razdelili v skupine za kateheze in v delavnice, imeli smo večji pregled nad njimi... vemo namreč, da smo za udeležence odgovorni in da jih lahko sprejmemo glede na število animatorjev (koliko udeležencev ima lahko en animator v katehezi, koliko na izletu ...)


- sicer pa sem mnenja, da je oratorij odličen počitniški program za otroke (nekateri starši bi radi videli, da bi bil celo daljši) in odlična šola za animatorje, ki se prek dela na oratoriju učijo odgovornosti, organizacije, sodelovanja, sprejemanja odločitev, povezovanja, skrbi za druge... skratka odlična šola za življenje (česar se na žalost v slovenskih šolah ne učijo/učimo).

Jana Ovsenik (Predoslje)

 

 

Foto: Mladinska skupina Ribnica

 

 

 

<<< nazaj