Oddaje Dogodki
Povezave Forum
 
 
 

 

ODDAJE    

 

4. maj 2004
Pod žarometom: Kakšen je evropski vsakdan?
Po velikih praznovanjih navadno pride do streznitve. Kaj nas kot državljane Evropske unije čaka v vsakdanjem življenju? Katere cene bodo nižje, katere višje, kaj prinaša odprava carin, zakaj še vedno potrebujemo potne liste, si lahko poiščemo zdravnika v drugih evropskih državah? Na številna vprašanja, ki se nam bodo zastavljala v našem evropskem vsakdanu in vam nanje doslej niso uspeli odgovoriti niti evropski, niti slovenski politiki vam bomo odgovarjali v oddaji Pod žarometom, ki jo pripravlja Barbara Zrimšek.
 
1. maj 2004
Izobraževalni program Radia Slovenija: Duhovno stanje Evrope
Kakšno je duhovno stanje Evrope, ki je danes po desetletjih sprejela medse vzhod, kar pa jo, kljub slavnostnemu vzdušju, nenavadno vznemirja celo bolj kot želja, da bi zablestela kot svetovna in gospodarska velesila. S priključitvijo vzhoda se tako nujno postavlja tudi vprašanje, kdo smo  pravzaprav evropejci, kdo je upravičen biti evropejec in kaj mora biti evropejstvo v svojem jedru. Če so še v nedavni preteklosti meje preprečevale konsolidacijo Evrope, je zdaj nastopila fikcija, da ukinjanje meja že prinaša notranjo razmejitev in red - v zadnji instanci nov ustavni red. Lahko potem pričakujemo, da v bodoči Evropi ne bo več razlik, marveč zgolj še posebnosti? Odgovore in razlago bomo iskali pri intelektualcih različnih usmeritev. V soboto, 1. maja 2004, ob 14:05 na tretjem programu Radia Slovenija.
 
30. april 2004
Izobraževalni program Radia Slovenija: Glasba petindvajsetih držav EU
Dan pred vstopom Slovenije v Evropsko unijo, smo oddajo "Izobraževalni program" naravnali tako, da se bomo sprehodili po vseh petindvajsetih državah, ki bodo jutri zdužene v EU ter vam skušali predstaviti značilnosti njihove etno glasbe. Ta se je oblikovala skozi stoletja in izraža narodni značaj, pogojen z načinom življenja in geografskim položajem. Komentarje in izbor glasbe je pripravil Tomaž Rauch. V petek, 30. aprila 2004, ob 14:05 na tretjem programu Radia Slovenija.
 
27. april 2004
Izobraževalni program Radia Slovenija: Družboslovni odzivi na članstvo Slovenije v EU
Posebno oddajo današnjega dne smo pripravili ob srečanju družboslovcev minuli teden, ki je bilo naravnano na družboslovni razmislek naše prihodosti v skupnem življenju v razširjeni Evropi. Vse premalo je prisotno spoznanje, da je tudi prihodnost opredeljena s preteklostjo, z minulimi vrednostnimi sistemi, navadami in izoblikovanim odosom do malih in velikih tem. O tem bodo govorili  Dimitrij Rupel, Janko Prunk, Cirila Toplak, Zinka Kolarič, Slavko Splichal in Aleš Debeljak (na sliki). Slednji bodo tudi predstavili rezultate in izsledke raziskav o Sloveniji v EU. Oddajo je pripravil Blaž Mazi. V torek, 27. aprila 2004, ob 10h na prvem programu Radia Slovenija.
 
27. april 2004
Tarča: Majhen narod, velik jezik?

Z vstopom v Evropsko unijo bo tudi slovenščina postala eden izmed 20-ih uradnih jezikov EU. To seveda sproža vprašanje kako bo sporazumevanje potekalo v praksi; v katerem jeziku bodo govorili naši poslanci, kako je poskrbljeno za tolmače in prevajalce, v kolikšni meri bomo imeli državljani dostop do dokumentov v svojem jeziku itn. Tarča, v torek, 27. aprila 2004, ob 20:00 na prvem programu TV Slovenija.

 Beri dalje
 
   
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti
 

 

PREDSTAVLJAMO    

 

Nove članice Evropske unije:

CIPER
ČEŠKA
ESTONIJA
LATVIJA
LITVA
MADŽARSKA
MALTA
POLJSKA
SLOVAŠKA

   

 

ANKETA    

 

Kako se počutite kot novi Evropejci?
Odlično
Dobro
Kot ponavadi
Slabo
 
   

 

IZJAVE    

 

04.05.2004

"3,2,1! Dobrodošli v Evropi!"

Romano Prodi, predsednik Evropske komisije

   

 

O PRIHODNOSTI    

 

Imate vprašanja, pomisleke, strahove, pričakovanja v zvezi s slovenskim članstvom v Evropski uniji?

Pišite na nam na spletni naslov prihodnost.slovenije @rtvslo.si