Oddaje Dogodki
Povezave Forum
 
 
 

 

9. marec 2004
Dokumentarec 'Evropa evo mene, evo mene celi svet!'

Slovenija bo od prvega maja v EU, kar bo dodobra spremenilo življenje vseh, posebej pa tistih, ki živijo na robu, ob mejah. Največ jih je (meja namreč) v Pomurju, ki je obdano s tremi državami – Avstrijo, ki je že članica EU, Madžarsko, ki vstopa hkrati z nami in Hrvaško, kamor se seli takoimenovana Schengenska meja.
Dokumentarec govori o ljudeh ob naštetih mejah. Nastajal je v vseh treh sosednjih državah in seveda med našim obmejnim prebivalstvom.



Pričakovanja so različna, kot je različno življenje, ki ga živijo – tako se na primer v Gornji Radgoni pripravljajo ne veliko slavje, kjer pričakujejo najmanj 15 tisoč obiskovalcev. Zanje je to zgodovinska priložnost za ponovno povezovanje z Radgono na avstrijski strani.
Ob meji z Madžarsko, pa tudi med porabskimi Slovenci, posebne evforije ni. Obe pokrajini sta nerazviti, mladi se odseljujejo in kljub temu, da bosta tako Slovenija kot Madžarska hkrati v evropski družini, demografske ogroženosti čez noč ne bo konec. Drugače je med gospodarstveniki, ki napovedujejo intenzivnejšo menjavo med državama.
Diametralno nasprotje od velikega gornjeradgonskega pričakovanja  pa je meja s Hrvaško. Najbolj dramatične so usode ljudi iz Razkrižja oziroma Štrigove na hrvaški strani. Med njimi je namreč veliko dvolastnikov. Ker je meja nenaravna se bojijo, da bo okrepljen policijski aparat (30 odstotkov policistov več) v želji, da zagotovi varno evropsko mejo, onemogočal normalno življenje in delo prav tamkašnjim kmetom oziroma vinogradnikom. 1. maj jim zato ne daje nobenega povoda za veselje.
Evropa evo mene… želi povedati tisto, česar velika politika ponavadai zamolči. Ljudem ob robu je usojeno biti na robu – tako in drugače.

   
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti
 

 

PREDSTAVLJAMO    

 

Nove članice Evropske unije:

CIPER
ČEŠKA
ESTONIJA
LATVIJA
LITVA
MADŽARSKA
MALTA
POLJSKA
SLOVAŠKA

   

 

ANKETA    

 

Kako se počutite kot novi Evropejci?
Odlično
Dobro
Kot ponavadi
Slabo
 
   

 

IZJAVE    

 

04.05.2004

"3,2,1! Dobrodošli v Evropi!"

Romano Prodi, predsednik Evropske komisije

   

 

O PRIHODNOSTI    

 

Imate vprašanja, pomisleke, strahove, pričakovanja v zvezi s slovenskim članstvom v Evropski uniji?

Pišite na nam na spletni naslov prihodnost.slovenije @rtvslo.si