Kontakt
Na debatiNa terenuNa sceniNa arhivuNa redakciji

26. 5. 2005

19. AVGUST DRŽAVNI PRAZNIK - DAN MLADIH?

Podmladek Liberalne demokracije Slovenije je pred dnevi predlagal naj 12. avgust - dosedanji Mednarodni dan mladih - postane slovenski državni praznik. Dan po nekdanjem Dnevu Mladosti smo tako s predsednikom Mlade liberalne demokracije in predstavnikom Zavoda za in proti debatirali o smiselnosti uvedbe takšnega praznika.

 

 

 

12.5.2005

MILLION MARIHUANA MARCH - KORIST ALI ŠKODA?

7. maja se je v ljubljanskem parku Tivoli zgodil že četrti Million marihuana march. Naše glavno mesto se je tako pridružilo množici svetovnih mest, ki v prvem dnevu maja, prirejajo prireditve v namen promocije bolj liberalne politike do marihune. Ker takšna prireditev vsako leto naleti na nasprotnike, ki v marihuani vidijo družbeno zlo, smo se v tokratni debati spraševali ali Million marihuana march prinese več škode ali več koristi.

 

 

28. 4. 2005

VARUH DIJAKOVIH PRAVIC - DA ALI NE?

V studiu smo gostili varuha dijakovih pravic Mateja Brezovnika, ki je pred kratkim začasno nastopil na to funkcijo. Za svoje delo je plačan, vendar njegove dejavnosti ne ureja noben zakonski akt. Ker je tako možnost uspeha takšnega plačanega delovanja izjemno majhna, smo varuha Mateja Brezovnika soočili z dijakom gimnazije Bežigrad Andrežem Piletičem, ki je zagovarjal drugačno organiziranost za uveljavitev pravic slovenskih djakov.

 

 

14.3.2005

KDO ODREKA PRAVICE HOMOSEKSUALCEM?

Tokrat se je debatiralo o pravicah, ki jih imata partnerja v istospolni  zvezi. Na strani zagovornikov enakopravnosti je stala dijakinja Gimnazije Ledina Katja Gale, na strani tistih, ki pravijo, da istopolnim partnerskim zvezam ne pripadajo iste pravice, kot tistim, ki živijo v heterospolnih zvezah, pa je stala predstavnica podmladka Nove Slovenije, Andreja Rajh.

 

 

31. 03. 2005

KORISTNOST DIJAŠKE ORGANIZACIJE SLOVENIJE

V debati smo se tokrat spraševali o smiselnosti obstoja Dijaške organizacije Slovenije, ki naj bi zastopala vse slovenske dijake. Le malo dijakov namreč sploh ve za obstoj Dijaške organizacije Slovenije, še manj pa jih lahko našteje katerokoli dejavnost, s katero se DOS ukvarja. Predsedniku Dijaškje organiziacije Janu Škobernetu se je zoperstavila debaterka Edita Gabrič iz Gimanazije Trbovlje.

 

 

17. 03. 2005 

UKINITEV PROHIBICIJE DROG?

Študentski parlament ljubljanske študenstske organizacije je sprejel Resolucijo o problemtiki drog, ki od države zahteva zakonsko prenovo na tem področju. Med drugim študentje zahtevajo ukinitev prohibicije na področju drog ter individualno obravnavanje vsake droge posebej. V studiu sta mnenja na vsebino resolucije soočila srednješolka Zlata Šubinski iz Gimnazije Ljutomer in gospod Milan Krek iz sektorja za droge na Ministrstvu za zdravje. © MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti