Ekstra deviško oljčno olje je prvi slovenski živilski izdelek, ki mu je Evropska unija priznala zaščito geografskega porekla. Medtem, ko vse druge slovenske dobrote od nanoškega sira do kraškega pršuta, mesa iz tunke in medu še vedno čakajo na to priznanje v dolgi vrsti najrazličnejših kulinaričnih dobrot iz 26 evropskih držav, lahko oljkarji iz slovenske Istre od 7 marca letos na 10 tisoč steklenic letnika 2006 nalepijo evropsko priznano zaščito geografskega porekla.
Vanja in Angelo sta pridelovalca oljk, ki sta si skupaj z skupino strokovnjakov kar 15 let pripravljala vse potrebno, da je slovensko oljčno olje stopilo enakopravno ob bok velesilam kot so Grčija, Italija in Španija.V slovenski Istri je pridelava oljčnega olja v primerjavi z drugimi evropskimi državami precej skromna. 350 tisoč dreves daje v dobri letini res le 300 do 400 ton olja, vendar Vanja in Angelo menita da bi Slovenija lahko pridelala več olivnega olja, vendar so stem skoraj nihče ne ukvarja profesionalno ampak zgolj ljubiteljsko.