Domov
Predstavitev Evropske unije
Eutrinki
Globus
Evropske novice
Arhiv oddaj

SPORED
NASLEDNJI EUTRINEK

EVROPSKE NOVICE
Srbija mora nadaljevati evropsko usmeritev
TUDI AMERIčANI PODPIRAJO DEMOKRATSKO STRUJO - 22. JANUAR 2007
Javier Solana pričakuje, da se bo nova vlada v Srbiji oblikovala hitro.

Zunanji ministri držav članic EU-ja so prepričani, da bi bilo za Srbijo najbolje, da novo vlado sestavijo demokrati.

Glavna tema rednega zasedanja zunanjih ministrov sedemindvajseterice so bili prav izidi srbskih volitev. Unija pričakuje, da bo Srbija nadaljevala svojo evropsko usmeritev, vsi ministri pa si želijo, da se bo nova vlada oblikovala kar se da hitro in da jo bodo sestavljale proevropske stranke, da se bo lahko tako nadaljevalo konstruktivno sodelovanje z mednarodno skupnostjo.

Ključnega pomena je sodelovanje s haaškim sodiščem
Volitve v Srbiji so po mnenju zunanjih ministrov priložnost za pospešitev evropskih procesov v državi, predvsem za nadaljevanje pogajanj o stabilizacijsko-pridružitvenem sporazumu.

Evropski komisar za širitev Oli Rehn je v Bruslju opozoril, da za Srbijo sodelovanje s haaškim sodiščem ostaja ključni pogoj za sklenitev sporazuma, a je izrazil tudi upanje, da bo nov vlada glede tega bolj odločna in da bo sprejela primerne ukrepe.

Rupel: Zmaga je Pirova
Na volitve se je odzval tudi slovenski politični vrh. Zunanji minister Dimitrij Rupel je povedal, da so volitve Srbiji odprle pot za vključitev v EU in da je zmaga radikalcev Pirova. Ker radikalna stranka ne more sama sestaviti vlade, po Ruplovem mnenju "obstajajo pogoji za sestavo vlade proevropskih sil" in je "odprta pot za rehabilitacijo Srbije".

Tudi poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo Jelko Kacin je poudaril, da je vzpodbudno to, da je od vseh strank največ pridobila ravno Demokratska stranka predsednika Borisa Tadića, saj to pomeni korak naprej za Srbijo.

Kosovo na dnevnem redu naslednjega zasedanja
Zunanji ministri EU-ja na zasedanju niso razpravljali o prihodnjem statusu Kosova. Visoki predstavnik EU-ja za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana je dejal, da je še prezgodaj za ocenjevanje vpliva volitev na pogajanja o Kosovu. O Kosovu bodo tako razpravljali na naslednjem zasedanju ministrov, ko bo posebni odposlanec ZN-a Martti Ahtisaari predstavil svoj predlog.

ZDA: Srbija izbrala evroatlantsko prihodnost
Volitve je komentirala tudi že Bela hiša. Njen tiskovni predstavnik Tony Snow je sporočil, da so "stranke, predane demokratičnim reformam in moderni evropski prihodnosti za Srbijo, premagale tako imenovano ultranacionalistično stranko". Snow je povedal še, da kljub temu, da rezultati volitev še niso uradni, že z veseljem pričakujejo oblikovanje nove politične slike v naslednjih nekaj tednih.

OSEBNE IZKAZNICE DRŽAV
 
No flash installed
S klikom na izbrano državo se vam bo odprla nova stran s podatki o izbrani državi.
ANKETA
Ali je Nemčija s spornimi vojaškimi pogodbami res izkoristila grško zapravljivost in s tem celo zaslužila?
Da.
Ne.
Vseeno mi je.
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti