Domov
Predstavitev Evropske unije
Eutrinki
Globus
Evropske novice
Arhiv oddaj

SPORED
NASLEDNJI EUTRINEK

EVROPSKE NOVICE
Luknja v zakonu: na prodajnih policah izdelki kloniranih živali
EVROPSKA ZAKONODAJA NE PREDVIDEVA PRODAJE IZDELKOV POTOMCEV KLONIRANIH žIVALI - 4. AVGUST 2010

Novica, da je neki britanski kmet prodajal mleko potomke klonirane krave, je pokazala na zakonsko vrzel v EU-zakonodaji pri prodaji novih proizvodov na trgu.

Evropska zakonodaja sicer zapoveduje, da je treba izdelke klonirane živali najprej prijaviti pri pristojnih organih. EU-zakonodaja je pri tem pozabila na primer, ko govorimo o potomcu klonirane živali. "Meso in mleko mladička klonirane živali trenutno nista vsebovana v noveli o regulaciji hrane. Zato takih primerov tudi ni treba prijavljati," so včeraj sporočili iz Evropske komisije.

To pomeni, da pristojnim oblastem rejnik ni dolžan prijaviti, koliko, če sploh kaj, proizvoda mladiča klonirane živali je proizvedel in prodal. A medij EU Observer opozarja, da kljub temu ne bi smeli prodajati izdelkov kloniranih živali, če jih prej ne odobrijo pristojni organi.

Evropska komisija trdi, da znanstveni izsledki dokazujejo, da ne obstajajo nikakršni pokazatelji, "da bi bilo meso in mleko klonirane živali škodljivo" ter da bi verjetno podobno moralo veljati tudi za njihove potomce.

Škotsko razburilo klonirano meso v prodajalnah
Medtem je na Škotskem vzniknila nova afera, ko naj bi neka družina nezakonito prodajala meso kloniranega bika pasme holstein. Družina trdi, da sta kupljena bika, sicer potomca klonirane krave, izpolnjevala vsa ustrezna merila za vzrejo. Ob nakupu sta dobila tudi certifikat, ki ga izdaja Evropska agencija za varnost hrane (European food safety authority).

Vsi njuni potomci, teh naj bi bilo kar 96, so dobili rodovnike britanskih vzgojiteljev holsteinov. Enega izmed bikov je dala družina lani v zakol in njegovo meso prodala, tako da se je to znašlo tudi na prodajnih policah. Drugega bika so zaklali prejšnji teden, a je inšpekcija prepovedala njegovo prodajo.

Po pisanju časnika The Guardian Velika Britanija letno uvozi 193.000, izvozi pa 533.000 ton litrov mleka, od tega večino na Irsko in v članice EU-ja. Uvozi pa 250.000 ton mesa, izvozi pa le 81.000 ton. Količina proizvodov mladičev kloniranih živali na trgu je še vedno nizka, saj to metodo uporabljajo šele nekaj let.

K. Š.

OSEBNE IZKAZNICE DRŽAV
 
No flash installed
S klikom na izbrano državo se vam bo odprla nova stran s podatki o izbrani državi.
ANKETA
Ali je Nemčija s spornimi vojaškimi pogodbami res izkoristila grško zapravljivost in s tem celo zaslužila?
Da.
Ne.
Vseeno mi je.
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti