Domov
Predstavitev Evropske unije
Eutrinki
Globus
Evropske novice
Arhiv oddaj

SPORED
NASLEDNJI EUTRINEK

EVROPSKE NOVICE
Papandreu: Denar vam bomo vrnili!
GRčIJA PREJELA PRVI OBROK DENARNE POMOčI - 18. MAJ 2010
Grški premier Georgios Papandreu je državam članicam EU-ja, ki so Grčiji posodile 14,5 milijarde evrov, obljubil, da jim bo denar vrnil.

Grčija je prejela prvi obrok evropske pomoči v višini 20 milijard od skupno 110 milijard evrov.

Prvo transakcijo denarne pomoči je po maratonski seji finančnih ministrov evroobmočja napovedal Olli Rehn in dodal, da bo "vzporedno svojo vlogo opravil tudi Mednarodni denarni sklad (IMF)". "Od skupne pomoči 20 milijard evrov bodo članice EU-ja prispevale 14,5 milijarde evrov, preostalih 5,5 milijarde evrov pa bo prispeval IMF."

Grčija je privolila v to, da bo v zameno za denarno pomoč resno zategnila pas. A nad varčevalnimi ukrepi, kot so zvišanje davkov, zamrznitev plač v javnem sektorju ter ukinitev 13. in 14. plače državnim uslužbencem, niso bili navdušeni javni uslužbenci, ki so 4. in 5. maja organizirali splošno 48-urno stavko. Grški sindikati so zdaj znova pozvali k splošni stavki, saj se ne strinjajo z varčevalnimi ukrepi, s katerimi bi Grčija v treh letih privarčevala 30 milijard evrov.

Papandreu: Sprememba se bo v Grčiji zgodila zdaj
A grški premier Georgios Papandreu močno verjame v Grke, piše Bildt. V intervjuju za Handelsblatt je dejal: "Prosili smo za posojila, ki bodo povrnjena, saj je to tudi v našem interesu ... Smo na odisejadi, ki pomeni spremembe. Cilj je Itaka, in ko jo dosežeš, postaneš drug človek. Ta sprememba se bo zdaj zgodila v Grčiji."

Prvi mož Grčije je v intervjuju poudaril, da večina Evropejcev pozna Grčijo le kot "počitniško državo", katere prebivalci so trdi delavci in ne le "prikupni zabavljači".

"Politični sistem moramo reformirati, saj moramo spremeniti javni sektor, premagati nepotizem in se boriti proti korupciji. V zameno moramo z davkoplačevalskim denarjem spodbuditi gospodarsko rast," je dejal Papandreu, ki je poudaril, da ima dober "tako politični kot osebni" odnos z nemško kanclerko Angelo Merkel.

"Imamo politično voljo, da opravimo s to krizo. Nobena druga država v preteklem desetletju ni sprejela tako rigoroznih ukrepov ... Ne podcenjujte naše odločnosti. Verjamem, da lahko zastavljene cilje dosežemo, a hkrati moramo zagotoviti, da najšibkejši v naši družbi ne bodo v še slabšem položaju."

K. Š.

OSEBNE IZKAZNICE DRŽAV
 
No flash installed
S klikom na izbrano državo se vam bo odprla nova stran s podatki o izbrani državi.
ANKETA
Ali je Nemčija s spornimi vojaškimi pogodbami res izkoristila grško zapravljivost in s tem celo zaslužila?
Da.
Ne.
Vseeno mi je.
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti