Domov
Predstavitev Evropske unije
Eutrinki
Globus
Evropske novice
Arhiv oddaj

SPORED
NASLEDNJI EUTRINEK

EVROPSKE NOVICE
EU dobil svojo prvo diplomatsko službo
SLOVENIJA BO PREDLAGALA šTIRI KANDIDATE - 26. APRIL 2010
Ashtonovo zdaj čaka zapolnitev novih položajev.

Zunanji ministri EU-ja so dosegli dogovor o prvi evropski diplomatski službi. Visoka zunanja predstavnica EU-ja Catherine Ashton je izrazila zadovoljstvo.

"Zelo sem zadovoljna, da je svet dosegel politični dogovor na podlagi mojega predloga," je dejala Ashtonova, za katero dogovor omogoča začetek pogajanj z Evropskim parlamentom. Ashtonova je tudi izrazila prepričanje, da bo ta imel konstruktivno vlogo. Pred evropsko zunanjo ministrico je zdaj veliko dela z imenovanjem okoli 30 novih vodij delegacij in 60 visokih položajev v službi.

Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je ob robu srečanja vodij evropskih diplomacij pojasnil, da je Slovenija kandidirala štiri ljudi za položaje vodij delegacije v okviru te službe, vendar pa ni želel razkriti, katere. Povedal je le, da je večina kandidatur za položaje na Bližnjem vzhodu in Balkanu.

"V tem trenutku bi potrdil samo, da je za Slovenijo pomembno, da je prvo mesto, ki ga bo dobila, mesto v regiji, ki jo najbolj pozna, glede katere lahko v EU največ prispeva in ki slovenskemu diplomatu omogoča številna nova orodja, da bi se lahko slovenska in evropska politika še bolje izvajali," je še dejal minister.

Ker se bodo zdaj začeli postopki izbire kandidatov, slovenski minister upa na najboljše in je prepričan, da so slovenski kandidati dobri. Ob tem je izpostavil, da bo konkurenca velika in da je na vsakega od položajev prijavljenih po 30, 40 kandidatov.

G. V.

OSEBNE IZKAZNICE DRŽAV
 
No flash installed
S klikom na izbrano državo se vam bo odprla nova stran s podatki o izbrani državi.
ANKETA
Ali je Nemčija s spornimi vojaškimi pogodbami res izkoristila grško zapravljivost in s tem celo zaslužila?
Da.
Ne.
Vseeno mi je.
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti