Domov
Predstavitev Evropske unije
Eutrinki
Globus
Evropske novice
Arhiv oddaj

SPORED
NASLEDNJI EUTRINEK

EVROPSKE NOVICE
Program je ambiciozen, a realen
TROJKA O CILJIH SVOJEGA PREDSEDOVANJA - 18. JANUAR 2007
Evropski parlament je poleg predsednika Hansa-Gerta Pötteringa včeraj izvolil tudi 14 podpredsednikov in šest kvestorjev.

Premier Janez Janša je z nemško kanclerko Angelo Merkel in s portugalskim premierjem Joséjem Sócratesom predstavil program predsedovanja EU-ju.

Trojka se je strinjala, da je program ambiciozen, a realen. Janša je o programu dejal, da vsebuje tiste izzive, s katerimi se bo EU srečeval v prihodnjih 18 mesecih. "Ta pristop bo zagotovo prispeval k večji učinkovitosti, pa tudi k boljši kontinuiteti," je povedal premier.

Ambicija po sprejetju časovnice
Janša je tudi izdal, da obstaja ambicija, da se "med nemškim predsedovanjem sprejme časovnica, ki ima za končni cilj rešitev, ki bi se uveljavila pred naslednjimi volitvami v Evropski parlament". Ta med drugim predvideva tudi sklic medvladne konference še v tem letu, kar bi pustilo dovolj časa tudi za ratifikacijo nove pogodbe v parlamentih držav članic do volitev leta 2009.

S kolegoma se je Janša sešel tudi na tristranskem srečanju, v Evropskem parlamentu v Strasbourgu pa je obiskal sedem poslancev iz Slovenije in jih prosil za pomoč, ko bo šlo za sodelovanje med Svetom EU-ja in Evropskim parlamentom.

18-mesečni program predsedovanja je novost v pripravah na predsedovanje EU-ju leta 2008, ki vzpostavlja tesnejše sodelovanje treh zaporednih predsedujočih držav pri oblikovanju programa dela v Svetu EU-ja ter tako zagotavlja učinkovitejše in bolj tekoče uresničevanje prednostnih nalog povezave.

Pred evroposlanci tudi program nemškega predsedovanja
Evropski parlament je tretji dan prvega plenarnega zasedanja letos večji del pozornosti namenil programu nemškega predsedovanja, ki ga je predstavila nemška kanclerka Merklova.

Evropski parlament ima novega predsednika
Poslanci Evropskega parlamenta so včeraj Hansa-Gerta Pötteringa že po prvem krogu glasovanja izvolili za novega predsednika parlamenta. Pötteringu je gladko izvolitev omogočil predvsem dogovor med ljudsko stranko in socialisti iz leta 2004, po katerem se stranki po polovici mandata zamenjata na čelu stranke. Zlahka je prejel potrebno večino, saj ga je podprlo 450 poslancev, njegovo najresnejšo protikandidatko izmed preostale trojice, Monico Frassoni iz Skupine zelenih/Evropske svobodne zveze, pa 145 članov parlamenta.

OSEBNE IZKAZNICE DRŽAV
 
No flash installed
S klikom na izbrano državo se vam bo odprla nova stran s podatki o izbrani državi.
ANKETA
Ali je Nemčija s spornimi vojaškimi pogodbami res izkoristila grško zapravljivost in s tem celo zaslužila?
Da.
Ne.
Vseeno mi je.
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti