Domov
Predstavitev Evropske unije
Eutrinki
Globus
Evropske novice
Arhiv oddaj

SPORED
NASLEDNJI EUTRINEK

EVROPSKE NOVICE
Berlinski zid je padel 1. januarja
EVROPSKI UNIJI STA SE PRIDRUžILI BOLGARIJA IN ROMUNIJA - 5. JANUAR 2007
Romunska in bolgarska sta se pridružili evropskim zastavam.

Olli Rehn, evropski komisar za širitev, meni, da vstop Romunije in Bolgarije v EU pomeni konec delitve Evrope in začetek novega obdobja.

Rehn je ob obisku romunskega mesta Sibiu, ki bo leta 2007 skupaj z Luksemburgom evropska kulturna prestolnica, dodal, da je s širitvijo dokončno padel berlinski zid.

Komisar Rehn se je skupaj z nemškim zunanjim ministrom Frankom Walterjem Steinmeierjem v Bukarešti udeležil proslave ob vstopu Romunije v EU, v ponedeljek pa sta v Sofiji še na proslavi ob vstopu Bolgarije. Na prireditvi so bili še predsednik Evropskega parlamenta Josep Borrell in komisarka za komunikacije Margot Wallstrom ter romunski premier Calin Taricanu in predsednik Traian Basescu. Slednje ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi bila premier in predsednik sprta. Celo tako zelo, da je predsednik nameraval vstop Romunije v EU praznovati na trgu pred univerzo, kjer je sicer priljubljeno zbirališče prebivalcev Bukarešte vse od padca komunizma leta 1989. Vendar si je premislil in se udeležil vladne prireditve.

Strpno v Sofiji
Za silvestrovo se je v Sofiji predsedniku Bolgarije Georgiju Parvanovu in premierju Sergeju Staniševu pridružil predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Za atrakcijo nad sofijskim nebom je poskrbela svetlobna piramida. Snopi svetlobe so izhajali iz reflektorjev na pravoslavni katedrali, sinagogi, armenski in katoliški cerkvi ter mošeji, s čimer želijo Bolgari simbolično prikazati strpnost med religijami.

Po širitvi Evropska unija vključuje 27 držav, za dva člana pa se je okrepila tudi Evropska komisija. Bolgarka Meglena Kuneva skrbi za varstvo potrošnikov, Romun Leonard Orban pa za področje večjezičnosti in medkulturnega dialoga.

 

OSEBNE IZKAZNICE DRŽAV
 
No flash installed
S klikom na izbrano državo se vam bo odprla nova stran s podatki o izbrani državi.
ANKETA
Ali je Nemčija s spornimi vojaškimi pogodbami res izkoristila grško zapravljivost in s tem celo zaslužila?
Da.
Ne.
Vseeno mi je.
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti