Domov
Predstavitev Evropske unije
Eutrinki
Globus
Evropske novice
Arhiv oddaj

SPORED
NASLEDNJI EUTRINEK

EVROPSKE NOVICE
Vse več dela za letala v Uniji
NAJVEč GNEčE NA HEATHROWU - 19. JANUAR 2007
Britanci so prepeljali 200 milijonov potnikov, od tega je slaba tretjina potovala prek letališča Heathrow.

V EU-ju se je leta 2005 v primerjavi z letom 2004 za 8,5 odstotka povečalo število letalskih potnikov, količina tovora pa za 3,5 odstotka.

Več potnikov je bilo v skoraj vseh članicah EU-ja; najbolj, za 77 odstotkov, se je število potnikov povečalo v Latviji. Največ potnikov pa so z letali prepeljali v Veliki Britaniji, in sicer 204 milijone od skupaj 700 milijonov vseh letalskih potnikov v Uniji.

Najbolj obremenjeno je bilo po podatkih Eurostata londonsko letališče Heathrow (68 milijonov potnikov), sledita pa mu pariški Charles de Gaulle in letališče v Frankfurtu.

V Sloveniji se je število potnikov leta 2005 v primerjavi z letom prej povečalo za 16,3 odstotka, količina tovora pa - v nasprotju z gibanjem v Evropski uniji - zmanjšala za 8,7 odstotka. Kar 80 odstotkov letalskega tovornega prometa EU-ja je leta 2005 potekalo z državami zunaj povezave. Največ tovora - 28 odstotokov - je bilo prepeljano na razdalji z ZDA, tem pa sledijo destinacije v države Bližnjega in Srednjega vzhoda (14 odstotkov). Tudi pri tovornem prometu so največ dela opravila britanska in nemška letališča: največ Frankfurt - 2 milijona ton tovora, temu sledi amsterdamski Schipol, na tretjem mestu pa je Heathrow.

OSEBNE IZKAZNICE DRŽAV
 
No flash installed
S klikom na izbrano državo se vam bo odprla nova stran s podatki o izbrani državi.
ANKETA
Ali je Nemčija s spornimi vojaškimi pogodbami res izkoristila grško zapravljivost in s tem celo zaslužila?
Da.
Ne.
Vseeno mi je.
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti