Domov
Predstavitev Evropske unije
Eutrinki
Globus
Evropske novice
Arhiv oddaj

SPORED
NASLEDNJI EUTRINEK

EVROPSKE NOVICE
Dvojec skoval strategijo za nove boje
MERKLOVA: NE POTREBUJEMO NOVIH INSTUTUCIJ - 14. JUNIJ 2010
Kot običajno so tudi tokrat med Sarkozyjem in Merklovo 'padali' poljubčki, nasmehi in topli pogledi.

Angela Merkel in Nicolas Sarkozy želita zagotoviti, da Evropa ostane pomemben igralec na svetovnem prizorišču, zato svarita pred ostrimi sankcijami proti državam z visokim primanjkljajem.

Nemška kanclerka je gostila francoskega predsednika, da sta se dogovorila o skupnih stališčih pred prihajajočimi pomembnimi srečanji, kot je četrtkov vrh voditeljev držav članic Evropske unije in srečanje skupine G-20 v Kanadi.

Merklova je dejala, da bosta s Sarkozyjem članicam skupine G-20 poslala pismo, v katerem jih bosta pozvala k podpori večji regulaciji mednarodnih trgov, tudi k davku na mednarodne finančne transakcije. "Ta davek mora delovati," je prepričana Merklova, ki omenjeni ukrep vidi kot prvi pogoj k zaščiti davkoplačevalcev, da jim ne bo treba znova reševati bank.

Vzpostaviti "kulturo stabilnosti"
Uskladila sta se tudi glede strategije pred četrtkovim vrhom EU-ja, ki je usmerjena k "spremembam v kulturi stabilnosti". Strinjala sta se, da bi morali nekatere pogodbe, na katerih je osnovana Unija, nekoliko popraviti, da bi vanje vključili jasnejše in strožje ukrepe proti državam, ki ne izpolnujejo finančnih zahtev.

"Na primer, ena takih kazni bi lahko bila, da bi večkratnim kršilcem v evroobmočju vzeli pravico do glasovanja," je dejala kanclerka, Sarkozy pa ji je pritrdil: "Moramo okrepiti gospodarsko upravljanje v Evropi."

Glas mora imeti vseh 27 članic
Merklova je še dodala, da ne podpira oblikovanja novega organa znotraj evroobmočja, ki bi postal nekakšna "vlada za gospodarstvo". "Najpomembnejše odločitve mora sprejeti vseh 27 voditeljev, kot se na primer dogaja v Evropskem svetu. Ne potrebujemo novih institucij, pomembneje je, da v nujnih primerih pokažemo fleksibilnost."

In še: "Potrebujemo močno gospodarsko enotnost in vladanje, močnejše, kot smo ga imeli do zdaj. Ta odgovornost leži v rokah Evropskega sveta, ki mora sam sebe videti kot gospodarsko vlado Evrope."

A. P.

OSEBNE IZKAZNICE DRŽAV
 
No flash installed
S klikom na izbrano državo se vam bo odprla nova stran s podatki o izbrani državi.
ANKETA
Ali je Nemčija s spornimi vojaškimi pogodbami res izkoristila grško zapravljivost in s tem celo zaslužila?
Da.
Ne.
Vseeno mi je.
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti