Domov
Predstavitev Evropske unije
Eutrinki
Globus
Evropske novice
Arhiv oddaj

SPORED
NASLEDNJI EUTRINEK

EVROPSKE NOVICE
Evropski parlament v boj proti debelosti
PREVEč JEMO, PREMALO SE GIBLJEMO - 28. JANUAR 2007
Nezdravo prehranjevanje škoduje otrokom in odraslim, saj povzroča veliko kroničnih bolezni.

Evropski parlament bo februarja glasoval o poročilu belgijskega poslanca Frederiqueja Riesa o prehranjevanju in rekreaciji.

Pričakovati je, da bo EP države članice pozval k uradnemu priznanju debelosti kot kronične bolezni. Poročilo predlaga obveščanje o posledicah nezdravega načina prehranjevanja, zagotavljanje športnih dejavnosti v šolah in finančne podpore šolam pri zamenjevanju običajnih mastnih obrokov z bolj zdravimi.

Poročilo navaja, da dobiva debelost v EU-ju razsežnosti epidemije. V Uniji namreč živi 14 milijonov otrok s prekomerno telesno težo, tri milijone pa je predebelih. Število otrok s prekomerno telesno težo naglo narašča, po nekaterih podatkih celo do 400.000 vsako leto.

V nekaterih državah ima prekomerno telesno težo že polovica odraslih, od 20 do 30 odstotkov pa jih je predebelih. Debelost lahko povzroča številne bolezni, zlasti srca in ožilja.

Težave s telesno težo predstavljajo enega izmed najresnejših izzivov, s katerimi se spopada Unija, vzroki zanjo pa so seveda preprosti - Evropejci jedo vedno več, gibljejo pa se premalo, so zapisali na spletnih straneh EP-ja.

OSEBNE IZKAZNICE DRŽAV
 
No flash installed
S klikom na izbrano državo se vam bo odprla nova stran s podatki o izbrani državi.
ANKETA
Ali je Nemčija s spornimi vojaškimi pogodbami res izkoristila grško zapravljivost in s tem celo zaslužila?
Da.
Ne.
Vseeno mi je.
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti