Domov
Predstavitev Evropske unije
Eutrinki
Globus
Evropske novice
Arhiv oddaj

SPORED
NASLEDNJI EUTRINEK

EVROPSKE NOVICE
Španija v boj za oživitev gospodarstva - z denarjem EU-ja?
V MADRIDU IN BRUSLJU ZANIKAJO PRIPRAVO REšEVALNEGA NAčRTA - 16. JUNIJ 2010
O Španiji se že nekaj časa govori, da bi lahko šla po poti Grčije, ki jo je finančna kriza spravila na rob bankrota.

Španska vlada je sprejela reformo trga dela, ki naj bi prispevala k fleksibilnejšemu trgu dela in oživitvi gospodarstva. Medtem ne potihnejo govorice, da bo Španija prosila za evropsko pomoč.

"To je nujno potrebna reforma trga dela, to je reforma za prihodnost, je ena najpomembnejših reform v zadnjih 20 letih," je po zasedanju vlade povedala namestnica premierja Maria Teresa de la Vega. Reformo mora potrditi še parlament, kjer pa socialisti premierja Joseja Lusia Zapatera nimajo večine.

Reforma predvideva znižanje odpravnin in prožnejši sistem odpuščanja. Če so bili do zdaj zaposleni za nedoločen čas upravičeni do odpravnine v višini do 45 dni plače na leto dni službe, naj bi zdaj za nekatere skupine delavcev to obdobje znižali na 33 dni. V skladu z reformo se predvideva tudi ustanovitev posebnega vladnega sklada za vsakega delavca, ki bi v primeru odpuščanj podjetjem pomagalo izplačati del odpravnin.

Španija ima eno najvišjih stopenj brezposelnosti v Evropski uniji in po mnenju mnogih ekonomistov je glavni krivec za to v visokih stroških odpuščanja delavcev, Zaradi napovedane reforme trga dela so španski sindikati za 29. september napovedali splošno stavko, vlado pa so obtožili "napada na državo blaginje".

Madrid in Bruselj zanikata reševalni načrt
Nemški mediji so pred dnevi poročali, da naj bi Španija želela izkoristiti pomoč v okviru instrumenta za zagotovitev stabilnosti evra, zdaj pa je španski časopis El economit poročal, da naj bi reševalni sveženj za Španijo skupaj pripravljali EU, Mednarodni denarni sklad (IMF) in ZDA.

Reševalni načrt naj bi vključeval posebno kreditno linijo v višini do 250 milijard evrov, del denarja pa naj bi si Španija izposodila v okviru instrumenta držav območja evra v višini do 440 milijard evrov.

Poročanje časopisa sta že zavrnila španska finančna ministrica Elena Salgado in evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn. "Pri komisiji sem seveda preveril, ali so iz Bruslja poslali kakšno ekipo, tako kot je zapisano v članku, in lahko rečem, da zgodba ne drži," je zagotovil Rehn.

Zapatero je poslancem v parlamentu zatrdil, da je špansko gospodarstvo stabilno. "Španija je plačilno sposobna, trdna in močna država, kar ji priznava tudi mednarodna skupnost," je dejal španski premier, a vseeno priznal, da vlada v boju s krizo ni naredila najboljšega dela. "Tisti, ki je storil najmanj za spodbujanje gospodarstva, je ta vlada, to sem pripravljen priznati," je bil iskren Zapatero.

G. V.

OSEBNE IZKAZNICE DRŽAV
 
No flash installed
S klikom na izbrano državo se vam bo odprla nova stran s podatki o izbrani državi.
ANKETA
Ali je Nemčija s spornimi vojaškimi pogodbami res izkoristila grško zapravljivost in s tem celo zaslužila?
Da.
Ne.
Vseeno mi je.
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti